maandag 1 augustus 2016

Review: Camera - Phantom Of Liberty (Bureau B Records, 2016) (Krautrock)

Camera werd in 2011 te Berlijn, Duitsland, opgericht door Timm Brockman - synthesizer en Michael Drummer - drummer, waarna na enige tijd ook sologitarist Franz Bargmann zich bij het duo voegde.
De band maakte hun debuut album "Radiate!" in 2012 via het Amerikaanse aQuarius Records label uit San Francisco, waarna in 2013 de 12" vinyl single "Système Solaire", waarop 2 dubbele nummers staan, via het Bureau B label verscheen en in een oplage van 700 stuks geperst werd.
Vermeldenswaardig is dat van elk van de nummers een remix versie is gemaakt, waarvan "Skylla" door Solyst (beter bekend als Thomas Klein van Kreidler) en "Meteor" door Alvin B Clay (alias Pyrolator, alias Kurt Dahlke).
Hun CD "Remember I Was Carbon Dioxide" uit 2014 was daar de opvolger van en deze bevat 12 nieuwe nummers.
Bij enkele optredens van Camera werd de band bijgestaan door krautrock legendes, zoals Michael Rother van Neu! en Dieter Moebius van Cluster en tijdens de release party van de CD "Remember I Was Carbon Dioxide" was Michael Rother opnieuw van de partij als gastmuzikant.
Op 5 augustus 2016 verschijnt het album "Phantom Of Liberty" (waarop Steffan Kahles als nieuwe kracht in de band mee speelt) bij het Bureau B Records label en deze wordt zowel op CD als op LP en als download uitgebracht.
De muziek is in 2015 en 2016 in de Malzfabrik te Berlijn opgenomen en gemixt in de Big Snuff Studio te Berlijn.

Het album bevat 8 songs, waarvan de eerste "Affenfaust" heet en daarin krijg ik een zeer dansbaar hypnotiserend elektro krautrock nummer te horen, waarbij stil zitten niet aan de orde is, totdat de band, iets over de helft van het nummer, besluit het roer om te gooien en een psychedelisch experimenteel stuk gaat spelen, dat gevolgd wordt door "Fröhlichkeit", een schitterend uptempo krautrock nummer met symfonische rock en dance invloeden.
Daarna zet de band me "Festus" voor en hoor ik een Oosters getint nummer, dat een hypnotiserend ritme bevat en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarna "Nevernine" volgt en ik een fantastisch snel opzwepend krautrock nummer voorgezet krijg.
Het volgende nummer, dat "Ildefons" heet, is een heerlijke dansbare mix van krautrock, dance en symfonische rock en wordt gevolgd door "Reindenken Raus", waarin Camera een licht psychedelisch hypnotiserend krautrock nummer ten gehore brengt.
In "Tjamahal" laat de band me genieten van een schitterend hypnotiserend krautrock nummer, dat zeer dansbaar is (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en in "Tribal Mango" krijg ik hemelse klanken voorgeschoteld, die over gaan in experimentele krautrock met een hypnotiserend ritme, waarmee de band me tot het eind van het nummer in de ban van hun muziek houdt.

"Phantom Of Liberty" van Camera is een geweldige opvolger van "Remember I Was Carbon Dioxide" uit 2014, waarbij de 8 verrukkelijke nummers van dit album me van begin tot einde hebben weten te boeien en ik kan deze schijf dan ook van harte aanbevelen aan iedere liefhebber van krautrock.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten