maandag 29 augustus 2016

Review: Pepe Sánchez Y Su Rock Band - Regresión (Pharaway Sounds, 2016) (Jazz / Rock)

Drummer Pepe Sánchez begon in de jaren 60 met jamsessies met Pedro Iturralde, Tete Montoliu en Vlady Bas in de Whiskey Jazz Club te Madrid, Spanje.
Hij nam muziek op met onder andere Diana Ross en Barbra Streisand, werkte met Waldo De Los Rios, Rafael Trabucchelli, Augusto Algueró en trad live op met Barry White, terwijl hij ook meewerkte met de rock band Araxes en sessie werk deed voor Las Grecas op het Spaanse album "Gipsy Rock".
Tijdens de jaren 70 waren Pepe en zijn vrienden Manuel Gas, Juan Carlos Calder'n, Pepe Ébano, Tito Duarte en Juan Cano, de meest gevraagde sessie muzikanten en waren te horen in talloze opnamen.
Halverwege de jaren 70 was hij door het Marfer label benaderd, bij wie het idee gerezen was, een instrumentaal album op te nemen, dat op Flamenco en Spaanse folklore muziek gebaseerd was, maar met een moderne inslag, waarbij onder andere elektrische gitaren, elektrische basgitaar en drums gebruikt zouden worden.
Pepe verzamelde daarna een aantal muzikanten rond zich, om dit idee uit te werken en dat resulteerde in zijn eerste solo album, getiteld "Regresión", dat in 1976 op het Marfer label verscheen.
De muzikanten die verder hun medewerking aan dit album verleenden zijn: Carlos Villa - sologitaar, Eduardo Gracia - basgitaar, Pedro Iturralde - saxofoon en dwarsfluit, Manolo Morales -  saxofoon en dwarsfluit, Eddy Guerin - piano, Juan Cano - trompet, José Luis Medrano - trompet, Silfredo Vidaurreta - trombone en Pepe Ébano - percussie.
Het album is 4 juli 2016 her uitgebracht via het Pharaway Sounds label en zowel op CD als op LP uitgebracht en bevat een klaphoes met het originele artwork en telt 9 nummers, waaronder 2 bonus nummers, die in 1980 op de 45 toeren single "Cosmic Disco" verschenen.

Het album start met "Sentimiento", waarin ik een heerlijke mix van disco, jazz en filmmuziek te horen krijg, die zeer dansbaar is (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Paisajes", een swingende hypnotiserende uptempo mix van jazz, rock en Spaanse ritmes.
Daarna Volgt het titelnummer "Regresión", dat met trieste Spaanse klanken start, die in een niet al te hoog tempo gespeeld worden, om na enkele minuten gevolgd te worden door een prima korte drumsolo, waarna de jazz muziek begint te swingen en het onmogelijk is stil te blijven zitten.
Vervolgens krijg ik "Nostalgia" voorgezet en daarin speelt de band een geweldige swingende mix van jazz en disco.
Dan speelt de band "A Mi Tierra", die met rustige Spaanse folklore begint, om in een hoger tempo vervolgd te worden en uit te monden in een uitstekend dansbaar nummer, dat gevolgd wordt door "Cantares", eveneens een heerlijk dansbaar jazz nummer, met sterke Spaanse invloeden en een aanstekelijk ritme.
In "Renacimiento" krijg ik, na een licht experimenteel begin, een vrij zwaar rustig nummer te horen, waar een trieste ondertoon in zit en in "Encuentros En La 5e Dimensión", het eerste van de 2 bonus nummers, schotelt de band me een zeer swingende disco mix voor, waar een stukje klassieke muziek in verwerkt is (Für Elise) en waarbij stil zitten geen optie is.
Het laatste nummer "Love Me" is eveneens een swingende mix van disco en jazz, die aan zet tot dansen en geeft het beeld van de begin jaren 80 goed weer.

"Regresión" van Pepe Sánchez Y Su Rock Band swingt van begin tot einde en ik kan dit geweldige album dan ook aanraden, aan een ieder, die van jazz en disco houdt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten