maandag 15 augustus 2016

Review: Saturnia - The Real High (Elektrohasch, 2016) (Psychedelische Progressieve Rock)

In 1996 besloot multi instrumentalist Luis Simões zijn project Saturnia op te richten.
Officieel was het bedoeld een vrije kunst project te worden met diverse kunstmogelijkheden, zoals: literatuur, fotografie,ontwerpen, schilderen en muziek.
De naam Saturnia werd voor dit project bedacht en bestond op deze manier tot 1997, het jaar waarin ook de eerste demo verscheen.
Begin 1998 veranderde Saturnia in een 2 mans band met Luis Simões - gitaar, sitar, zang, gong, programmering en theremin en Eduardo Vasconcelos (alias M Strange) - keyboards.
Dit duo maakte de eerste officiële CD "Saturnia", die in 1999 verscheen, waarna Eduardo de band verliet en werd vervangen door Vasco Pereira, een spacerock synthesizer/orgel speler, die in de zomer van 2000 op zijn beurt werd vervangen door keyboards speler Francesco Rebelo.
Samen namen ze de tweede CD van Saturnia op, getiteld "The Glitter Odd", die in 2001 via het Cranium Music label verscheen en in 2002 kwam hun volgende CD "Hydrophonic Gardening" via het Italiaanse Mellow label uit.
Na enkele jaren van stilte was er in 2007 plotseling een nieuwe CD, die door het Duitse Elektrohasch label op de markt gebracht werd, getiteld "Muzak" met daarop muziek die tussen mei 2003 en november 2005 was opgenomen.
Op deze CD is een bijdrage geleverd door Daevid Allen (Gong), Nik Turner (Hawkwind) João Alves en Flapi Simões.
Luis ging daarna, alleen, weer de studio in en nam tussen 2007 en 2011 genoeg muziek op om de dubbel LP/CD "AlphaOmegaAlpha" uit te brengen, die in 2012 via het Elektrohasch verscheen en daarop werkten Stefan Koglek (Colour Haze) en Teresa Machado mee.
"The Real High", dat 5 augustus 2016 zowel op CD als op LP verschijnt en 8 nummers bevat, is het zesde album van Saturnia en werd tussen 2012 en 2016 opgenomen met medewerking van Tiago Marques - Moog synthesizer (2 nummers) en Adelaide Simões - zang en gesproken woord (1 nummer).

Het album start met "Glass Glyphs, Optics" en daarin krijg ik een fantastisch rustig psychedelisch rock nummer voorgeschoteld (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), dat gevolgd wordt door het  titelnummer "The Real High", waarin Saturnia een geweldige Oosterse psychedelische song ten gehore brengt en de sitar speelt daarin een belangrijke rol.
Daarna laat hij me genieten van "A Burnt Offering", een schitterende rustige melodische psychedelische progressieve rock song, die lichte spacerock invloeden bevat en een hypnotiserend ritme heeft, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten, waarna "Mandrake Scream" volgt en ik een verrukkelijke rock song voorgezet krijgt, die een mix van didgeridoo muziek, progressieve rock, space- en krautrock bevat en swingt als een trein.
Dan krijg ik "Heavenly Bodies" te horen en hierin hoor ik Saturnia weer zo'n fantastische psychedelische progressieve rock song spelen, die spacerock invloeden heeft en gevolgd wordt door "Most Beautiful", eveneens een heerlijke mix van spacerock, progressieve rock en psychedelische rock, die met een licht
hypnotiserend ritme gespeel dwordt.
In "Tentacles" zet de band me opnieuw een lekker in het gehoor klinkende licht hypnotiserende rock mix voor, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en in "Shells" krijg ik een prachtige rustige melodische song in de stijl van Pink Floyd te horen.

"The Real High" van Saturnia bevat 8 schitterende nummers, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik kan iedere liefhebber van zowel psychedelische, progressieve en melodische rock deze verrukkelijke plaat dan ook van harte aanbevelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten