maandag 26 februari 2018

Review: Gong Expresso - Decadence (Gong Expresso, 2018) (Jazzrock / Easy Listening)

Halverwege de jaren 70 stapten Daevid Allen and Gilli Smyth uit de band Gong, waarna de Franse drummer Pierre Moerlen onder de naam Gong verder ging om het contract met Virgin Records na te komen, maar daarna veranderde hij de bandnaam in Pierre Moerlen's Gong.
De albums, "Gazeuse!" uit 1976 ("Expresso" getiteld in Noord Amerika) en "Expresso II" (1978) verschenen nog onder de naam Gong, maar vanaf het album "Downwind" uit 1979 tot zijn laatste album in 2004 (hij overleed in 2005) werden zijn platen onder de naam Pierre Moerlen's Gong uitgebracht.
Andere leden, die in zijn band hebben gespeeld, waren onder andere: Benoit Moerlen - marimba en vibrafoon, Hansford Rowe - basgitaar, Francois Causse - drums en percussie en Allan Holdsworth - sologitaar, Mick Taylor - sologitaar en vele anderen, maar ook Mike Oldfield - sologitaar speelde op het titel nummer van de LP "Downwind" uit 1979 mee.
Omdat Benoit Moerlen, Hansford Rowe en Francois Causse de kern vormden, die meespeelde op de "Expresso II" LP, besloten ze samen met Julien Sandiford - sologitaar onder de bandnaam Gong Expresso te gaan spelen.
Op 20 februari 2018 is hun album "Decadence", dat te Parijs, Frankrijk en Montreal, Canada, is opgenomen, via het eigen Gong Expresso label op CD verschenen en via The Orchard als digitale download.

Het album, dat 8 nummers bevat, start met het titel nummer "Decadence" en daarin hoor ik de band een schitterend rustig nummer op gitaar spelen, dat na enkele minuten iets meer vaart krijgt en jazz invloeden heeft en gevolgd wordt door "Zephyr", een prachtig, vrij rustig, nummer, dat easy listening, progressieve rock en jazzrock invloeden heeft.
Daarna schotelt de band me "Toumani" voor en krijg ik eveneens een mooi melodisch nummer te horen, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna "Talisman" volgt en de band verder gaat met het maken van rustige easy listening muziek.
In "The Importance Of Common Things" zet Gong Expresso me opnieuw een soortgelijk nummer voor en in "Eastern Platinum" krijg ik een melodisch rock nummer met jazzrock invloeden te horen, dat een dansbaar ritme heeft.
Verder speelt de band "Frevo", waarin de band een dansbaar nummer ten gehore brengt, dat Latijns Amerikaanse invloeden heeft en gevolgd wordt door "God Knows", een rustig melodisch nummer, dat aan easy listening grenst.

"Decadence" van Gong Expresso bevat hoofdzakelijk mooie rustige easy listening nummers, waardoor de muziek me eerlijk gezegd een beetje tegen is gevallen, maar desondanks kan ik deze schijf zeker aanbevelen aan een ieder, die van dit genre houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten