zondag 4 februari 2018

Review: Quarto Vuoto - Illusioni (Lizard Records, 2017) (Progressieve Symfonische Rock)

Quarto Vuoto uit Treviso, Italië werd in 2010 opgericht en bestaat uit: Luca Volonnino - sologitaar, Edoardo Ceron - basgitaar, Mattia Scomparin - keyboards,
Federico Lorenzon - zang en viool en Nicola D'Amico - drums.
In hun begin periode speelde da band covers, maar al snel begonnen de bandleden eigen composities te maken, waarin ze een combinatie van diverse muziek invloeden maken.
Dat resulteerde in het uitbrengen van hun eerste EP "Quarto Vuoto", die in januari 2014 verscheen en op 16 juni 2017 gevolgd werd door het album "Illusioni", dat door het Lizard Records label werd uitgebracht.

Het album bevat 6 numers en begint met "Nei Colori Del Silenzio", waarin ik de band een schitterend rustig melodisch nummer hoor spelen, dat lichte ambient invloeden heeft (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Coscienza Sopita", een heerlijk swingend stuk progressieve rock met lichte jazz invloeden, enkele prima tempowisselingen en technisch van hoogstaande kwaliteit.
Daarna schotelt de band me "Impasse" voor en daarin krijg ik een uitstekend melodisch progressief nummer te horen, dat een terugkerend ritme bevat en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, dat tegen het einde langzamer wordt.
Dan zet Quarto Vuoto me "Apofis" voor en dit begint als een vrij stevig rock nummer, maar gaat na enkele minuten over in een progressief stuk jazz, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en iets na de helft van het nummer verandert in een geweldig prachtig rustige muziek, dat door pianospel gedomineerd wordt.
In "Due Io" start de muziek enigszins rustig experimenteel en verandert na enkele minuten in een fantastisch dreigend stuk muziek, dat halverwege tijdelijk iets rustiger wordt, maar dan verandert in een melodisch symfonisch nummer, waarna "Tornero" volgt en ik een geweldig melodisch symfonisch nummer voorgezet krijg, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.

"Illusioni" van Quarto Vuoto is een fantastische plaat, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik kan iedere liefhebber van zowel progressieve als symfonische rock deze schijf ten zeerste aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten