zondag 18 februari 2018

Review: Shob - Karma Obscur (Eigen Beheer, 2018) (Jazzrock / Funk)

De Franse basgitarist Shob bracht in 2015 zijn debuut album "Pragmatism" in eigen beheer uit, dat meer dan 500.000 hits op youtube had, terwijl er 10.000 downloads en 600 CD's van verkocht werden.
Shob trad in de afgelopen 6 jaar meer dan 1000 keer op, waarbij hij vergezeld werd door Snarky Puppy, Marcus Miller, Herbie Hancock, Oz Noy en Larry Graham en deelde als solo artiest het podium met onder andere: Cory Henry, Scott Henderson, Jeff Berlin en Gary Novak.
Hij speelde op belangrijke festivals zoals: Hell Fest Open Air (Frankrijk), Graspop (België), Wacken Fest (Duitsland), Ziget Festival (Hongarije), Madrid Electris Fest (Spanje), Elysée Montmartre (Frankrijk), St. Emilion Jazz Festival (Moskou, Rusland) en verder in Rio, Sao Polo, Santiago, Barcelona, St. Barth en meerdere plaatsen in Europa.
Ter promotie van zijn tweede album "Karma Obscur", dat op 1 april 2018 in een beperkte oplage in eigen beheer verschijnt op CD verschijnt en tevens als digitale download verkrijgbaar is, toert hij door 7 Europese landen, waaronder: Nederland, Italië, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië en Noorwegen.
Zijn live band bestaat uit: Denis Cornardeau - sologitaar, Tony Lavaud - keyboards en Morgan Berthet - drums en op zijn album wordt hij bijgestaan door een zestiental artiesten, waaronder: Gabriel Druot- sologitaar, Jean Loup Giaut - sologitaar, Pierre Danel - sologitaar, Joris Gilbaud - keyboards, Vincent Vilnet - keyboards, Robin Magord - keyboards, Laurène Pierre Magnani - zang, Monkey D Beasty - zang, Remi Busau - trompet, Olivier Migueu - trombone, FM Moreau - saxofoon en Ludo Lesage - percussie, die allemaal op 1 nummer meeespelen en tevens spelen de leden van zijn live band op op dit album mee.

"Karma Obscur" bevat 13 nummers en start met "Hors D'oeuvre", waarin ik een swingend instrumentaal stukje funk te horen krijg, dat op basgitaar en drums gespeeld wordt en gevolgd wordt door "Straight Ahead", een vrij experimenteel startend nummer met invloeden uit funk en jazzrock, dat tot iets over de helft van het nummer in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, maar daarna meer snelheid krijgt en door hardrock invloeden een stuk heftiger en dreigender wordt.
In "Except I'm 65" schotelt de band me een swingende dansbare song voor, die een mix is van disco, hardrock en experimentele jazzrock, waarna "Enclosures" volgt en ik een stukje jazzrock voorgezet krijg, dat swingt en diverse tempowisselingen heeft.
Daarna speelt de band "Karma Obscur", een lekker in het gehoor klinkend jazzrock nummer, dat in een vrij hoog tempo mijn gehoorgang binnen komt en enkele tempowisselingen bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en dit wordt gevolgd door "Rusty Dog", een heerlijk swingend jazzrock nummer met een dansbaar ritme.
Dan volgt "The Right Move", een uptempo mix van jazzrock en funk, die swingt als een trein en zeer dansbaar is en in "Green Elephant" krijg ik opnieuw een schitterend swingend jazzrock nummer voorgeschoteld, waarbij stil zitten geen optie is. 
Vervolgens hoor ik Shob "The Professor" ten gehore brengen en daarin speelt de band een uitstekende uptempo mix van funk en rock, waarna "Divergence" volgt en ik ook nu weer een swingend stuk dansbare jazzrock voorgezet krijg.
Verder speelt de band "Action Mutante", een mix van jazz- en hardrock, die een gemiddeld tempo en enkele tempowisselingen heeft, "Dissection", een swingend
jazzrock nummer met diverse subtiele tempowisselingen en "Sulfur", een geweldig lekker nummer, dat een aanstekelijk ritme bevat, licht progressief klinkt en swingt.

"Karma Obscur" van Shob bevat 13 lekker klinkende nummers, die hoofdzakelijk uit jazzrock bestaan en ik kan liefhebbers van dit genre, het album dan ook ten zeerste aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten