maandag 8 oktober 2018

Review: Ace Of Cups - Ace Of Cups ( High Moon, 2018) (Pop)

Ace Of Cups uit San Francisco, Amerika, werd in 1967 opgericht, waarna de band in 1972 uit elkaar ging, om in 2017 weer nieuw leven ingeblazen te worden.
Net als Fanny en Birtha was Ace Of Cups één van de eerste rock bands, die geheel uit vrouwen bestond en speelde met onder andere: Jimi Hendrix, Quicksilver Messenger Service, Jefferson Airplane, The Grateful Dead, The Band en The Sons Of Champlin, maar in tegenstelling tot beide andere meiden bands, bracht Ace Of Cups geen platen uit.
In 2003 bracht Ace Records een CD uit met repetitie opnamen, demo's tv opnamen en binnen concert opnamen, onder de titel "It's Bad for You But Buy It!" en deze werd vrij goed ontvangen door de kritici en er werd in 2008 een DVD door Eagle Vision uitgebracht van het in 1968 opgenomen televisie programma 'West Pole'.
Op 8 november 2018 verschijnt het debuut album "Ace Of Cups", waarop diverse bekende artiesten mee spelen, zoals: Bob Weir (Grateful Dead), Taj Mahal, Buffie Sainte-Marie en Jorma Kaukonen (Jefferson Airplane, Hot Tuna) en anderen via High Moon Records.
De muziek wordt op 2LP, 2CD en tevens als digitale download uitgebracht en bevat in totaal 26 nummers, waarvan er een aantal nieuw geschreven werden.
Voor de 50 jarige verjaardag van 'The Summer Of Love' kwamen 4 van de 5 originele bandleden weer bij elkaar en namen hun eerste studio album op en de band bestaat tegenwoordig uit: Mary Ellen Simpson - sologitaar, Denise Kaufman - sologitaar en mondharmonica, Mary Gannon - basgitaar, Marla Hunt - orgel en piano en Diane Vitalich - drums.

CD 1, waarop 11 nummers staan, begint met 19 seconden nummer, getiteld "Introduction: There's A Record Made", dat gevolgd wordt door "Feel Good", een aanstekelijke swingende dansbare uptempo pop song met enkele prima tempowisselingen, waarna ik "Pretty Boy" voorgeschoteld krijg en de band een fantastische pop song ten gehore brengt, die een aangenaam ritme heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en halverwege in een rustige song ontaardt, die na korte tijd weer in het gemiddelde tempo verder gaat.
Daarna hoor ik "Fantasy 1 & 4", een heerlijke dansbare uptempo zestiger jaren song, die gevolgd wordt door "Circles", een geweldige swingende pop song met invloeden uit de rhythm & blues van de jaren 60 en enkele tempowisselingen.
In "We Can't Go Back Again" zet Ace Of Cups een prachtige rustige pop song voor met prima orgelspel en diverse tempowisselingen en in "The Well", waarop Bob Weir zingt, krijg ik een fantastische mix van countryrock en pop met lichte progressieve invloeden te horen en in "Taste Of One" laat de band me genieten van een aanstekelijke pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een hoog mee dein gehalte heeft.
Dan schotelt de band me "Mamma's Love" voor en hoor ik een geweldig swingend nummer met blues invloeden, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, waarna "Simplicity" volgt en ik een schitterende licht progressieve poprock song te horen krijg, die rustig start en iets voor het midden van het nummer meer vaart krijgt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Feel In The Air", een uitstekende mix van een theater nummer en een pop song, die in gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Op CD 2 staan 14 nummers en deze begint met "Interlude: Transistor", een kort nummer, dat iets meer dan een minuut duurt en radio stukjes bevat, plus een kort swingend stukje van een jaren 60 song en dit wordt gevolgd door "Stones", een heerlijke progressieve rock song met lichte soul invloeden, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en swingt.
Daarna volgt "Interlude: Baby From The Forest Of Knolls", dat 15 seconden duurt en waarin verteld wordt over de geboorte van een baby van één van de leden en dat de band er een nummer over geschreven heeft, dat Life In Your Hands" heet" en daarin krijg ik een fantastische licht hypnotiserende soul song met een eentonig ritme te horen, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, waarop Taj Mahal mee doet, waarna "Mascushia / Thelina" volgt en de band me verrast op een schitterende folk song, die in een rustig tempo gespeeld wordt, waarin de doedelzak een belangrijke rol speelt en na een tempo wisseling verandert het nummer in een aanstekelijke pop song met een terug kerende strofe.
Dan zet Ace Of Cups, met medewerking van Peter Coyote, me "As The Rain" voor en hierin hoor ik de band een mooie rustige mix van country en folk spelen  en deze wordt gevolgd door het korte "Interlude: Daydreamin'" (1.25), waarin Taj Mahal weer actief is en daarin brengt de band een uitstekende rustige soul song ten gehore.
In "On The Road" laat de band me genieten van een opgewekte swingende uptempo rock song met country invloeden en in "Pepper In The Pot" met Buffy Saint-Marie
schotelt de band me een geweldige swingende mix van pop en soul voor, waar enkele prima subtiele tempowisselingen zitten.
Vervolgens krijg ik "Interlude: Braeth" voorgezet, waarin 37 seconden klassiek klinkende muziek te horen is, dat gevolgd wordt door "Indian Summer", een prachtige, vrij rustige, mix van orkestrale muziek, country en pop, waarna "Grandma's Hands" volgt en de band een lekker in het gehoor klinkende mix van pop en soul speelt en de muziek me bij tijd en wijle aan de begin periode van The Pointer Sisters doet denken.
Verder speelt Ace Of Cups "Medley (The Hermit/The Flame Still Burns/Gold And Green/Living In The Country)", een schitterende mix van diverse stijlen muziek, zoals: soul, progressieve rock, psychedelische muziek en pop, daarna hoor ik "Outroduction: It's Always Safe ..", waarin applaus klinkt, plus een afkondiging en in het laatste nummer, "Music", laat de band me genieten van een uitstekende close harmony song, die alleen door handgeklap begeleid wordt.

"Ace Of Cups" van Ace Of Cups is een prima 2LP (2CD), die diverse schitterende songs bevat en het tijdbeeld uit eind jaren 60, maar ook de huidige tijd, goed weer geeft en ik kan elke liefhebber van pop, progressieve pop en country de dubbelaar dan ook van harte aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten