maandag 29 oktober 2018

Review: Seid - Weltschmerz, Baby (Sulatron Records, 2018) (Progressieve Rock)

Seid, die in 1993 werd opgericht, komt uit Arendal, Noorwegen en verhuisde naar Trondheim, waar ook de leden van de band Motorpsycho wonen en bestaat uit 5 bandleden: Jörgen Kosmos - gitaar en zang, Burt Rocket - basgitaar en zang, Janis - gitaar, Jan Spaice - drums en Organ Morgan - orgel en analoge synthesizer en P7s2g - analoge synthesizer en keyboards.
Hun debuut album, "Among The Monster Flowers Again", verscheen oorspronkelijk in 2002 op CD via het Luftwaffel Records label en werd in 2012 via Sulatron Records opnieuw uitgebracht, maar nu enkel in beperkte oplage op LP.
In 2006 verscheen het album "Creatures Of The Underworld" op Sulatron Records en op 1 december 2016 werden "Wettläufers Enke" (LP en als digitale download) en "Music from Wettlaufers Enke" (LP) door Gild Fu Music uitgebracht.
Tevens werd, in 2015, de 3CD box "Seid" in een beperkte oplage in eigen beheer uitgebracht, waarin de albums "Among The Monster Flowers Again", "Creatures Of The Underworld" en "Magic Handshake" (Black Widow Records, 2012) zitten.
Op 9 november 2018 verschijnt het album "Weltschmerz, Baby" via Sulatron Records op CD en in een beperkte oplage van 500 stuks op vinyl (LP) en daar op bestaat de band uit: Burt Rocket - orgel, mellotron, analoge synthesizer, elektrische en akoestisch piano, basgitaar, 12 snarige sologitaar, nylon gitaar, timpani en percussie, Jürgen Kosmos - sologitaar and bariton gitaar, Janis Lazzaroni - sologitaar, Martin Victor - Modular synthesizer en percussie en Stina Stjern - zang.

Het album, dat 7 nummers bevat, start met "Haukoye", waarin de band een swingende in het Noors gezongen nummer speelt, dat in een gemiddeld tempo begint en langzaam aan snelheid wint, diverse subtiele tempowisselingen heeft en een aanstekelijk ritme bevat (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Trollmannens Hytte", een heerlijk, vrij eentonig nummer met een licht hypnotiserend ritme.
Daarna schotelt de band me "Satan I Blodet" voor en hoor ik de band een fantastische licht hypnotiserende mix van spacerock en progressieve rock maken, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, waarna ik het titel nummer "Weltschmerz, Baby" hoor en hierin speelt Seid een geweldige swingende rock song, die met hoge snelheid mijn gehoorgang binnen komt en lichte surf invloeden heeft.
In "Coyoteman" zet de band me geweldig progressief uptempo rock nummer voor, dat swingt, lichte Oosterse invloeden bevat en een licht hypnotiserend aanstekelijk ritme heeft en rustig eindigt gevolgd wordt door "Moloch Vs Gud", een Oosters startend nummer, dat een gesproken tekst heeft en een hypnotiserend ritme bevat en naadloos over loopt in "Mir (Drogarna Börjar Värka)" een verrukkelijk aanstekelijk progressief rock nummer, dat swingt en daarbij is stil zitten niet aan de orde.

Seid heeft me met "Weltschmerz, Baby" van begin tot einde weten te boeien met hun schitterende progressieve rock en hypnotiserebnde ritmes en ik kan iedere liefhebber progressieve deze schijf dan ook van harte aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten