maandag 15 februari 2021

Review: Camera - Prosthuman (Bureau B Records, 2021) (Krautrock / Elektronische Rock)

Camera werd in 2011 te Berlijn, Duitsland, opgericht door Timm Brockman - synthesizer en Michael Drummer - drummer, waarna na enige tijd ook sologitarist Franz Bargmann zich bij het duo voegde.
De band maakte hun debuut album "Radiate!" in 2012 via het Amerikaanse aQuarius Records label uit San Francisco, waarna in 2013 de 12" vinyl single "Système Solaire", waarop 2 dubbele nummers staan, via het Bureau B label verscheen en in een oplage van 700 stuks geperst werd.
Vermeldenswaardig is dat van elk van de nummers een remix versie is gemaakt, waarvan "Skylla" door Solyst (beter bekend als Thomas Klein van Kreidler) en "Meteor" door Alvin B Clay (alias Pyrolator, alias Kurt Dahlke).
Hun CD "Remember I Was Carbon Dioxide" uit 2014 was daar de opvolger van en deze bevat 12 nieuwe nummers.
Bij enkele optredens van Camera werd de band bijgestaan door krautrock legendes, zoals Michael Rother van Neu! en Dieter Moebius van Cluster en tijdens de release party van de CD "Remember I Was Carbon Dioxide" was Michael Rother opnieuw van de partij als gastmuzikant.
Op 5 augustus 2016 verscheen het album "Phantom Of Liberty" (waarop Steffan Kahles (synthesizer) als nieuwe kracht in de band mee speelt) bij het Bureau B Records label en deze werd zowel op CD als op LP en als download uitgebracht, in 2018 bracht de band het album "Emotional Detox" uit via dat zelfde label en op 19 februari 2021 verschijnt het album "Prosthuman", waarop 10 nummers staan, als LP in een beperkte oplage op bruin gespetterd vinyl, als LP in een beperkte oplage op oranje vinyl, als LP in een beperkte oplage op rood vinyl, als CD en als digitale download via Bureau B Records. 

Het eerste nummer van het album heet "Karoffelstamp", waarin de band een heerlijk swingend uptempo krautrock nummer ten gehore brengt, dat lichte Oosterse invloeden heeft en gevolgd wordt door "Alar Alar", een uptempo mix van reggae en krautrock, die een terugkerend ritme heeft, mysterieuze Oosterse invloeden bevat en swingt als een trein.
Daarna volgen het titel nummer "Prosthuman" / "Apptime", een schitterend melodisch elektronisch nummer, dat in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en een terugkerend ritme heeft, om tegen het einde over te gaan in een swingend stukje rock, "Uberall Teilchen" / "Teilchen Uberall", een prima mix van elektronische rock en krautrock, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld, gesproken tekst bevat en experimentele invloeden heeft en "Freundschaft", een uitstekend dansbaar elektro nummer met een gemiddeld tempo.
In "El Ley" schotelt Camera me weer zo'n verrukkelijk uptempo krautrock nummer voor, waarbij stil zitten geen optie is, in "Schmwarf" krijg ik een geweldige swingende krautrock song met een terugkerend ritme te horen, die aanzet tot dansen en in "A2" laat de band me genieten van een uptempo elektronisch rock nummer, dat een aanstekelijk dansbaar terugkerend ritme heeft.
Verder volgen "Chords4" / "Kurz Vor", een lekker in het gehoor klinkende uptempo mix van krautrock en elektronische muziek, die zeer dansbaar is en invloeden van de muziek van Klaus Schulze en Neu! heeft en "Harmonite", een fantastisch swingend uptempo nummer, dat subtiele tempowisselingen en lichte psychedelische experimentele invloeden heeft.

"Prosthuman" van Camera staat net als vorige uitgaves vol swingende krautrock en elektronische muziek, waarbij stil zitten moeilijk is en ik kan liefhebbers van deze muzieksoorten deze schijf dan ook sterk aanbevelen.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten