maandag 5 juli 2021

Review: The Flaming Sideburns - Silver Flames (Svart Records, 2021) (Rock)

The Flaming Sideburns uit Helsinki, Finland, die op 1 april 1995 werd opgericht en bestond in eerste instantie uit: Eduardo Martinez - zang, Ski Williamson - sologitaar, Jeffrey Lee Burns - sologitaar, The Punisher - basgitaar en Jay Burnside - drums.
Na enkele bezettingswisselingen zijn Ski Williamsen en Jeffrey Lee Burns vervangen door Arimatti Jutila - sologitaar en achtergrondzang en Jukka Suksi - sologitaar en achtergrondzang en heeft de band na 18 jaar op 31 mei 2019 een digitale single uitgebracht, getiteld "Soulshaking".
De band bracht op 1 juni 2001 hun album “Hallelujah Rock’N’Rollah” via Bad Afro Records uit, dat gevolgd werd door "Sky Pilots” (Ranch/Jetset, 2003 / Bitzcore 2004) en “Keys To The Highway” (Ranch/Bitzcore 2007), terwijl hun debuut album uit 2001 her uitgebracht werd onder de naam "Save Rock'n'Roll" en in 2002 via Jetset op de Amerikaanse markt verscheen.
Ook verschenen er 18 singles, 4 live albums, 3 compilatie albums en 5 split singles.
In 2016 stopte de band, maar in 2018 kwamen de originele 4 Finse leden en de in Argentinië (Buenos Aires) geboren zanger Eduardo Martinez weer bij elkaar voor optredens in Spanje, Groot Brittanië en Scandinavië.
Na 2 dagen in Spanje te zijn, schreef het duo Arimatti Jutila / Jukka Suksi het eerste nieuwe nummer "Soulshaking", dat 31 mei 2019 als digitale single verscheen, om later dit jaar gevolgd te worden door een vinyl uitgave en op 23 oktober 2019 verscheen de digitale single "Trance-Noché", die door El Beasto Records op 7" vinyl werd uitgebracht.
Op 23 april 2021 bracht Svart Records, hun album "Silver Flames", waarop 12 nummers staan, als LP in een beperkte oplage op doorzichtig kristal kleurig vinyl, als LP in een beperkte oplage op rood vinyl, als LP op zwart vinyl, als CD en als digitale download uit en beide singles zijn hierop vertegenwoordigd.

Het album start met "Silver Flame", waarin The Flaming Sideburns een heerlijke swingende uptempo rock song ten gehore brengt, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en gevolgd wordt door "Perfect Storm", een schitterende uptempo song die aanzet tot meezingen en dansen.
Daarna volgen "A Song For Robert", eveneens een uptempo song, die swingt, "Cast Out My Demons", een uitstekende song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme en "Reverberation (Doubt)", een fantastische uptempo rock song, die progressieve rock, acidrock en psychedelische invloeden bevat en swingt als een trein. 
In "Lighthouse Keeper" zet The Flaming Sideburns me een verrukkelijke progressieve rock song voor, die een aanstekelijk dansbaar ritme bevat  en subtiele tempowisselingen heeft, in "Soulshaking" laat de band me genieten van een geweldige swingende dansbare mix van rock & roll en garagerock, die tempowisselingen bevat, waarbij de band laat horen nog steeds één van de betere rock bands te zijn en in "Searching Like A Hyena" krijg ik een swingende uptempo song te horen, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft.
Dan volgen "Freak Out", een lekkere swingende rock & roll uptempo song, die invloeden van horror rock heeft en "Neverending", een aanstekelijk dansbare song, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en een terugkerend ritme heeft.
Verder hoor ik "Nibiru", een in het Spaans gezongen song met een gemiddeld tempo en een dansbaar ritme en "Trance-Noché", de tweede single van het album, waarin de band een swingende uptempo garagerock song speelt, waar lichte invloeden van psychedelische rock in verweven zijn en ook deze wordt in het Spaans gezongen.

"Silver Flames" van The Flaming Sideburns staat vol lekker in het gehoor klinkende rock songs, die hoofdzakelijk uptempo gespeeld worden en zeer dansbaar zijn en ik kan liefhebbers van de betere rock deze schijf dan ook zeer aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten