maandag 9 december 2013

Review: The Monsters - Monster Masks (Voodoo Rhythm Records, 2013) (Rockabilly / Beat)

The Monsters werden te Bern, Zwitserland opgericht in 1986 en de eerste bezetting bestond uit: Beat-Man - zang en sologitaar, Yves - sologitaar en Oli - drums.
Daarna werd de drummer in 1987 vervangen door Peppe en kwam basgitarist Raff bij de band, waarna de bandbezetting in 1988 opnieuw wisselde en tot 1990 bestond uit: Beat-Man, Yves, Peppe, Janosh - staande basgitaar en Tiger - staande basgitaar.
In deze bezetting werd hun debuut CD "The Mask" in 1989 uitgebracht en in 2013 opnieuw onder de naam "Monster Masks".
Vervolgens wisselde de band nogmaals van samenstelling en bestond tussen 1991 en 1994 uit: Beat-Man, Yves, Janosh en Di Putto - drums en bracht hun tweede CD uit, getiteld "The Hunch", die in 2013 heruitgebracht werd onder de naam "Presents The Hunch".
De meest constante bezetting kwam in 1995, toen de band ging bestaan uit: Beat-Man, Janosh, Di Putto en Swain Lee - drums, die tot heden nog samen spelen.
In deze formatie werden "Jungle Noise" (CD, 1995), "Youth Against Nature" (CD, 1997), "Birds Eat Martians" (CD, 1998), "I See Dead People" (LP+CD, 2002), "Hide And Seek" (alleen in Australië en Japan, CD, 2005), "The Worst Of ..." (LP+CD, 2006) en ".... Pop Up Yours" (LP+CD, 2011), die, net als de eerste 2 CD's, allemaal via het Voodoo Rhythm Records label van Beat-Man uitgebracht, plus diverse singles en EP's en verscheen hun muziek op verscheidene verzamel albums, terwijl Beat-Man ook op treedt onder de naam Reverend Beat-Man en Lightning Beat-Man en in bands als Die Zorros speelt.
Hun laatst verschenen LP/CD "... Pop Up Yours" uit 2011 werd ook in een gelimiteerde houten box oplage uitgebracht, waarbij de afbeelding van The monsters als schuifpuzzel gespeeld kan worden.
De band deed talloze optredens in Zwitserland, maar trad in de loop der jaren ook op in Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Italië, Oostenrijk, Spanje, Engeland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Rusland en in 2003 toerden The Monsters door Argentinië, Brazilië en New York en in 2005 speelden ze in Japan.

De CD "Monster Masks" bevat 13 songs, waarvan "Honeymoon At Hell" de eerste is en dit is een heerlijke swingende rockabilly song, die gevolgd wordt door "Adams Family", een uptempo rockabilly song, waarbij stil blijven zitten onmogelijk is.
Daarna hoor ik "Teenage Werewolf", waarin de band verder gaat met het spelen van hun geweldig swingende rockabilly en dan volgt "Surfin' At The T.H.U.N.-Sea" waarin de band een mix maakt van garagerock, surf en rock & roll.
In "Real Monster Theme" hoor ik de band in een vrij hoog tempo een uitstekend instrumentaal rock & roll nummer spelen en vervolgens hoor ik "Rosemary McCoy", een fantastische garagerock song met behoorlijk wat fuzz op de gitaar.
Met "The Devil In Your Dreams" krijg ik een snelle rock & roll song te horen, die tegen punk aan zit en in "Whiskysong" laat de band aan het begin van het nummer het gezang van een half dronken muzikant horen, waarna het nummer in een heerlijke folkpunk song verandert.
"Snake Out" is een snelle variatie op "Boer Daar Ligt Een Kip In Het Water" en dit nummer wordt instrumentaal gespeeld en gevolgd door "Wilma", een ruige mix van een garagerock en een rockabilly song. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik "I Love My Car" te horen, een geweldig swingende rockabilly song, vervolgens hoor ik "Psyche's What I Need" en ook dit is weer zo'n schitterende rockabilly song, die swingt als een trein, waarna de CD wordt afgesloten met "Wild Thing", waarvan The Monsters een lekkere ruige versie laten horen.

"Monster Masks" is een heerlijke CD met schitterende rockabilly songs, die me van begin tot eind hebben weten te boeien en dit is dan ook een regelrechte aanrader voor iedereen, die van lekkere swingende muziek houdt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten