maandag 2 december 2013

Review: The Callas - Am I Vertical? (Inner Ear, 2013) (Pop)

The Callas, uit Athene, Griekenland, is een project van de broers Aris Ionas - zang en sologitaar en Lakis Ionas - basgitaar en zang, die zich verder bezig houden met het maken van kunstwerken en films (hun eerste film "Lustlands" verscheen in 2013 bij HAOS film).
In het begin van hun bestaan speelde de band als trio met drummer Annita Polychroni en maakte punk met obscene, banale, mysterieuze teksten en trad op in kerken, flats, galerieën en op boten in onder andere New York, Parijs, Amsterdam, Londen, Barcelona, Madrid en Berlijn.
De band, die tegenwoordig verder bestaat uit: Chrysanthi Tsoukala - sologitaar en zang en Marilena Petridou - drums, bracht hun debuut album "Objekt" in 2011 uit en deze kreeg goede recensies.
Hun nieuwe album "Am I Vertical?", uit 2013, wordt door het Griekse Inner Ear label zowel op CD als op vinyl en als digitale download uitgebracht en is geproduceerd door Jim Sclavunos, die onder andere werkte met Nick Cave & The Bad Seeds, Sonic Youth, Lydia Lunch, The Cramps en Grinderman.
Jim Sclavunos is ook in de helft van de nummers te horen als drummer, terwijl hij ook mede tekst schrijver van de 10 songs is, die het album telt.

De CD start met "Lustlands", een schitterende poprock song, die een bombastisch begin heeft en een aanstekelijk hypnotiserend ritme bevat, waarbij stil zitten onmogelijk is.
Daarna volgt "Anger", een tegen punkrock aanleunende song, waarin eveneens een lekker swingend ritme zit, dat tot dansen aan zet.
Dan krijg ik "East Beat" te horen en in dit nummer speelt de band een fantastisch stukje krautrock, die gemixt met elektro invloeden en een hypnotiserend ritme voor een heerlijk geheel zorgt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Black Leather Books" schotelt de band me een heerlijke rustige licht psychedelische pop song voor, waarin invloeden van begin jaren 80 muziek te horen zijn.
"I Hate You But I Like You" klinkt alsof het in de jaren 80 gemaakt is en heeft invloeden van Pixies en Belly en is een lekker swingende poprock song en  "Disaster", dat swingt, laat me zitten meebewegen op de muziek, die een hypnotiserend karakter heeft.
Met "That's You" krijg ik opnieuw zo'n uitstekende swingende rock song te horen, die een eentonig hypnotiserend ritme bevat en gevolgd wordt door "I Wonder",
een uptempo poprock song, waarin lichte punk invloeden zitten, die in een aangenaam ritme gespeeld worden.
Vervolgens speelt de band "Octopus Love", een prima stukje poprock met psychedelische klanken, die in een niet al te hoog tempo gespeeld worden.
Het laatste nummer is de titel song "Am I Vertical?" en hierin laat de band me genieten van een een schitterende swingende rock song, waarin enkele prima tempo wisselingen zitten.

"Am I Verical?" is een geweldige CD, waarbij het voor mij onmogelijk was, stil om mijn stoel te blijven zitten en die me van begin tot eind heeft weten te boeien; kortom een aanrader voor iedere liefhebber van swingende muziek!Geen opmerkingen:

Een reactie posten