maandag 30 december 2013

Review: The Movements & The Angry Dead Pirates Split 10" (Pariah records, 2012) (Psychedelisch / Garagerock)

The Movements is een Zweedse band uit Göteborg, die bestaat uit: David Henriksson - zang en sologitaar, Gustaf Gimstedt - synthesizer, orgel en zang, Daniel Pettersson - basgitaar en zang, Christian Johansson - sologitaar, saxofoon en zang en Thomas Widholm - drums.
In 2004 maakte de band hun debuut met de "Drag Me Up EP" en sinds die tijd verschijnen er met de regelmaat van de klok singles en albums van ze op diverse labels, zoals Pariah Records, Lonestar Records, Alleycat Records, Teensound/Misty Lane Records, Sulatron Records en Crusher Records.
Hun laatste wapenfeiten waren de CD "For sardines space is no problem", die in 2011 via het Sulatron Records label verscheen en de split 10"vinyl LP met The Angry Dead Pirates uit Toulouse, Frankrijk.
Deze is in 2013, opgevolgd door de CD "Like Elephants 1", waarvan 27 september de 7" vinyl single "The Death Of John Hall D.Y." / "Everybody Needs Something" getrokken werd.

The Angry Dead Pirates komen uit Toulouse, Frankrijk en werden in 2006 opgericht.
De band, die bestaat uit: William Red - sologitaar en zang, Bloody Mary - basgitaar en zang, Billy Joe, beter bekend als Eddy Wagner - farfisa en tamboerijn en One Eyed Jack - drums, bracht in januari 2009 hun debuut 7" vinyl single "Put Me Down" uit.
Daarna volgde in januari 2010 de LP "Fuzz For Nihilists", die via het Le Laboratoire Records en Better Rock than Roll records werd uitgebracht en in maart 2012 verscheen er een split 10" vinyl EP samen met de Zweedse band The Movements, getiteld "The Movements & The Angry Dead Pirates" via het Pariah! Records label.

De 10" EP bevat 6 songs, waarvan beide bands er ieder 3 voor hun rekening nemen en elk van de bands een song van de ander speelt.
Het eerste gedeelte van de plaat komt van The Movements, die met een cover van het Angry Dead Pirates nummer "Put Me Down" beginnen en dit is een heftige, fantastische snelle garagerock song, waarin de band met veel fuzz op de gitaar speelt en het nummer swingt als een trein. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik "She Said" te horen, een lekker klinkende pop song met een swingend ritme, waarin het orgel een belangrijke rol speelt en de uptempo muziek associaties met het wilde westen oproept.
Het laatste nummer van The Movements heet "Deserted Town" en ook dit is een erg swingende uptempo rock song, die ook nog eens licht psychedelisch klinkt.
Dan volgen de 3 nummers van The Angry Dead Pirates, waarvan de eerste "Moon" heet en dit is een uitstekende swingende licht psychedelische pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Vervolgens speelt de band een cover van een nummer van The Movements, getiteld "Being" en dit is een lekkere psychedelische rock song, die enkele prima tempowisselingen bevat en in deze song wordt het psychedelische effect hoofdzakelijk door het orgelspel gecreëerd. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
De laatste song van de 10" heet "I Don't Mind" en ook dit is een geweldige psychedelische garagerock song met uitstekende tempowisselingen en deze bevat tevens een licht hypnotiserend ritme, zodat ik aan het eind van het nummer naar meer verlang en de plaat opnieuw opzet.

The Movements & The Angry Dead Pirates hebben met deze split 10" vinyl EP een schitterend stuk muziek afgeleverd en ik kan iedere muziek liefhebber dan ook aanraden de plaat eens te gaan beluisteren, om tot dezelfde conclusie te komen als ik.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten