maandag 1 september 2014

Review: Odawas - Reflections Of A Pink Laser (Bookmaker Records, 2014) (Elektronische Muziek)

Odawas werd te Bloomington, Indiana opgericht door Michael James Tapscott - zang, keyboards, bas- en sologitaar en harmonica en Isaav Edwards - keyboards, die elkaar leerden kennen tijdens hun studie journalistiek.
Beiden hebben een voorliefde voor de muziek van films en Neil Young en brachten in 2004 hun eerste nummers in eigen beheer uit op de CD-R EP "Vitamin City", die in 2005 gevolgd werd door hun officiële volledige debuut album "The Aether Eater", dat door het Jagjaguwar zowel op LP als op CD werd uitgebracht.
Daarna volgde in 2006 de CD "An Appendix of Whaling Terms", een solo album van Michael Tapscott, onder de naam More Animals of the Arctic en deze verscheen via het Standard Recording Company label.
Vervolgens bracht het Jagjaguwar label in 2007 de LP/CD "Raven and the White Night" uit, verhuisde het duo in 2008 naar Berkeley, Californië, waarna in 2009 de LP/CD "The Blue Depths" via het Jagjaguwar label verscheen.
Daarna maakte Michael James Tapscott samen met Andrew Kenower in 2012 het album "Good Morning, Africa", dat door het Franse Bookmaker Records label werd uitgebracht.
Ook het nieuwe album "Reflections Of A Pink Laser", dat in een gelimiteerde vinyl oplage van 250 stuks geperst is, verscheen in juni 2014 via dit zelfde label en bevat 6 nummers.
De band, die in 2010 startte met de opnamen hiervan, bestaat op de LP uit: Isaac Edwards - keyboards, synthesizer en harmonium, Michael James Tapscott - zang, keyboards, solo- en basgitaar en harmonica, Michael Carreira - harmonica (Home Is A Concept) en Connor O 'Sullivan - mandoline (Home Is A Concept), 12-snarige gitaar, bariton gitaar en staande bas, Jeff Moller - basgitaar en Raphi Gottesman - drums.

De LP begint met "Black Iron Awakening / The Empire Never Ended", waarin ik een uitstekende mix van new wave, soundscapes en elektronische muziek te horen krijg, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna hoor ik "Silver Fish Gnosis / The Old Temple", waarin de band in een duister ritme start en me een fantastische rustige mix van gothic, elektronische muziek en new wave voorschotelt.
Dan volgt "Paul Klee In Damascus / The Octagon" en hierin speelt de band een heerlijke swingende dansbare elektronische song, die invloeden van new wave bevat en gevolgd wordt door "Anamnesia / Home Is A Concept", waarin ik een erg mooie rustige pop song te horen krijg.
Vervolgens laat de band me genieten van het langste nummer van de LP, getiteld "What If Our World Is Their Heaven?", dat iets meer dan 19 minuten duurt en in dit nummer zit een licht hypnotiserend ritme, terwijl de muziek richting new age gaat.
Het laatste nummer, "Flow My Tears", is meteen ook het kortste en duurt anderhalve minuut en hierin speelt de band een rustige, soms experimentele, pop song.

De LP "Reflections Of A Pink Laser" bevat 6 uitstekende nummers, waarvan ik ten volle genoten heb en ik kan deze LP dan ook aanraden aan elke liefhebber van dit genre.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten