maandag 8 september 2014

Review: Acid Mothers Temple Et Rosina De Peira - Live In Tolosa (Bam Balam Records, 2014) (Psychedelische Experimentele Rock)

Acid Mothers Temple werd in 1995 te Japan door Kawabata Makoto opgericht en heette in eerste instantie Acid Mother's Temple, maar sinds 1997 werd de apostrophe weggelaten.
In de loop der jaren heeft de band in veel verschillende samenstellingen gespeeld, maar vanaf 1998 bestaat de vaste kern uit: Kawabata Makoto - sologitaar en zang, Tsuyama Atsushi - basgitaar en zang en Higashi Hiroshi - synthesizer, keyboards, sologitaar en zang.
Verder maken Shimura Koji - drums (sinds 2006) en Tabata Mitsuru - sologitaar en zang (sinds 2012) de band compleet.
Makoto maakte ook met andere muzikanten en onder andere namen muziek, zoals: Acid Mothers Temple & the Melting Paraiso U.F.O., Kawabata Makoto & the Mothers of Invasion, Acid Mothers Temple SWR, Acid Mothers Gong (met Daevid Allen – zang en sologitaar), Acid Mothers Afrirampo, Acid Mothers Temple & the Cosmic Inferno, Acid Mothers Temple & the Pink Ladies Blues, Acid Mothers Temple & the Incredible Strange Band, Acid Mothers Guru Guru (met drummer Mani Neumeier), MMMH! en Acid Mothers Temple & Space Paranoid.
Hij maakte met al deze bands sinds de oprichting, in 1995, maar liefst 72 studio albums, 32 live albums, 5 verzamel albums, 9 EP's, 6 singles en 8 video's, die door diverse labels werden uitgebracht, waaronder P.S.F., Eclipse, Static Caravan-Resonant, Squealer, tUMULt, Alien8, Fractal, Ektro, Space Age, Dirter,   Multikulti, Riot Season, Essence, Important, Acid Mothers Temple, Bam Balam en vele andere.
De nieuwe LP/CD "Live In Tolosa" die de band samen met Rosina De Peira maakte, werd 15 november 2012 live in Connexxion Café Toulouse te Toulouse, Frankrijk, opgenomen en is zowel in een gelimiteerde vinyl uitgave op 2LP verschenen, als in een gelimiteerde versie op CD uitgebracht en bevat 4 nummers.

Het album begint met "La Nòvia", waarin ik een bijna 10 minuten traditioneel gezongen Occitaans folk nummer te horen krijg, dat voor 4 minuten bestaat uit een a capella gezongen stuk door Rosina en Kawabata, waarna de band in een heftig ritme het geheel over neemt en me trakteert op een stuk progressief
gespeelde instrumentale rock, waarin invloeden van Jimi Hendrix te horen zijn.
Het volgende nummer, dat bijna 29 minuten duurt, heet "Pink Lady Lemonade - Including Om Riff From The Melting Paraiso U.F.O." en hierin speelt de band een heerlijk rustig nummer in licht hypnotiserend ritme, totdat er plotseling besloten wordt er een erg heftig stuk gitaar en synthesizer spel tussendoor te spelen, om vervolgens over te schakelen naar experimentele psychedelische geluiden, waarna de band het roer opnieuw omgooit en me een heftig stuk spacerock voorschotelt, om met rustig gespeelde tonen af te sluiten.
Daarna hoor ik "La Le Lo", waarin de band in een rustig tempo begint en halverwege het nummer overschakelt naar het spelen van traditionele volksmuziek, waarbij alleen plaats is voor de zang, om plotseling over te schakelen naar een heftig gespeeld instrumentaal stuk, waarin het oorspronkelijke ritme en tekst nog te ontwarren zijn, maar dat ook volledige chaos uitwasemt, om opnieuw rustig te eindigen.
In het laatste nummer "Cometary Orbital Drive" krijg ik eerst een a capella gezongen stuk muziek te horen, waarna de band rustig in valt en langzaam het tempo verhoogt en het in de richting van de spacerock uit laat gaan.
Dan voert de band het tempo verder op en speelt het nummer in een sneltrein vaart, waarbij er flink geëxperimenteerd wordt en er ook nu weer een chaotisch stuk muziek ontstaat, waarin de band compleet uit freakt, om nog even terug te keren naar het a capella gedeelte om het nummer af te sluiten.

De CD "Live In Tolosa" is één grote trip, waar ik me met moeite uit heb weten te bevrijden en ik kan deze uitgave dan ook van harte aanbevelen aan de liefhebbers van psychedelische experimentele muziek en folk. (luister naar de teaser van het album via de youtube lik onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten