maandag 25 april 2016

Review: The Blues Against Youth - Apprentice (Beast Records / Deer It Yourself Records, 2016) (Blues)

The Blues Against Youth is het alter ego van Gianni TBAY uit Rome, Italië, die sinds 2008 actief is en zingt, sologitaar en basdrums speelt.
In 2009 werden er diverse songs opgenomen door Gianni's vrienden Lou Chano (in Rome) en Benu, die in de band Come 'N Go speelt (in Biel, Zwitserland), waarbij sommige CD-R's zoals "Savage Demo Takes Vol.1" en "TBAY 2009" met de hand gemaakt zijn en hier en daar weggeven werden.
De opnamen sessies, die hij, samen met Cangiarlo Barbati achter de knoppen, maakte in de Snake's Studio te Rome, worden als het eerste officiële materiaal van The Blues Against Youth beschouwd.
De daaruit voortgekomen CD-R "Self-Bootlegged But True", werd in een beperkte oplage gemaakt en uitgegeven tijdens de TBAY optredens, die steeds beter en heftiger werden.
Na 2 jaar optredens in Italië en Europa te hebben gedaan, maakte hij in de zomer van 2010 zijn 7" debuut single, "Become The Whiskey", waarna hij 3 weken als voorprogramma van The Bulemics (Austin, TX) in Europe optrad, waaronder: Spanje, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, België en Nederland, die gevolgd werden door optredens als hoofdact in Italië.
Zijn debuut single was een co-productie tussen TBAY en enkele mensen van de platenlabels Sonatine Produzioni (Fano, Italië), Escape From Today (Torino, Italië), Burning Sound Records (Geneve, Zwitserland) en Brigadisco Records (Itri, Italië).
In december 2010 deed Gianni 4 succesvolle optredens in Portugal onder de naam "Become The Whiskey Release Party Tour" en nadat hij terug in Rome was, begon hij te werken aan zijn eerste volledige album "Pure At Heart Blues" in de M.House Studio samen met Mattia Candeloro (Joe Lally, Spiritual Front).
In maart 2011 speelde hij zijn derde tournee door Europa als hoofdact, waarbij hij 24 optredens deed en zijn nieuwe zelf geproduceerde CD-R "Ripped-Off And Broke" verspreidde, met daarop onuitgebracht en uitgebracht materiaal en in een zeer gelimiteerde oplage van 150 stuks gemaakt.
Doordat er zoveel rips-off versies van zijn muziek in omloop was, besloot hij zijn eigen label Deer It Yourself Records op te richten en zijn eigen platen te persen, waarbij hij zelf achter de schermen blijft.
In de zomer van 2011 verschenen TBAY's volgende uitgaves: de compilatie "Brigadisco 3 - Ulula" (door Brigadisco Records), waarop diverse Italiaanse artiesten staan en een onuitgebracht nummer van Gianni bevat, plus de 7" split single  "A-1 To Portland" / "Standin' Barman Stomp" met The Ribeye Brothers (USA/Monster Magnet huidige en ex leden), die in juli 2011 door de labels Deer It Yourself, Escape From Today en Burning Sounds Records werd uitgebracht.
Vervolgens verscheen zijn debuut album "Pure At Heart Blues" in september dat jaar via zijn eigen Deer It Yourself Records label en ging hij gedurende 5 weken op tournee door Europa.
In 2012 werd het album her uitgebracht door D.I.Y. en Talk About Records en in augustus 2012 verscheen de EP "You Said I Praise The Devil?" op geel vinyl via D.I.Y. en daarop is te horen, dat hij een nieuwe muzikale richting ingelagen is, waarbij er behalve 3 eigen songs, ook een cover van het Merle Haggard nummer "Mama Tried" op staat, waarbij kan worden opgemerkt, dat Merle Haggard één van de muzikanten is, die TBAY het meest hebben beïnvloed.
Ter promotie van de EP deed hij een nieuwe tournee door Europa, die hem door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Frankrijk en Italië voerde en daarbij deelde het podium met onder andere: King Automatic (in Karlsruhe, Duitsland), The Jackets (in Martigny, Frankrijk) en Bob Log III (op het Skronk One Man Band Festival in Rome, Italië), waarna hij in december 2012 de M.House Studio in ging om zijn tweede album "Trapped In The Country" op te nemen, dat in 2013 op LP en CD verschenen is, via Off Label Records en Deer It Yourself Records.
In 2014 verscheen de 7" split single The Cyborgs / The Blues Against Youth "Spanish Is Sexy" / "Dotted White Line" via het Bloody Sound Fucktory label en op 1 maart 2016 is zijn nieuwe LP/CD "Apprentice" uitgebracht door zowel Beast Records als Deer It Yourself Records en tevens als digitale download.

Het album, waarop Marguerite Patrignanì - achtergrond zang, Andrea M. Cruciani - mondharmonica, Yuri Pierini (Antares) - sologitaar en Guglielmo Nodari - elektrisch orgel (tevens geluidsman) op meespelen, bevat 12 nummers, waarvan "Keep It Goin'" de eerste is en daarin krijg ik een mooi kort rustig blues nummer te horen, dat hier en daar lichtelijk vals lijkt te klinken en over gaat in "Medium Size Star Bound", een schitterende uptempo blues song, die swingt. (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Daarna zet Gianni me "Barbed Times" voor en in dit nummer speelt hij een heerlijke blues song in een gemiddeld tempo en verzorgt Marguerite de achtergrond zang, waarna ik "Instead Of Nothing" hoor, waarin hij een swingende blues song ten gehore brengt.
Dan hoor ik "Somebody Settles Down", een lekker in het gehoor klinkende song, die enkele subtiele tempowisselingen heeft en in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, om gevolgd te worden door "Lonesome Whistle Blow", een fantstische rustige blues song met country invloeden, die oorspronkelijk door Hank Williams gespeeld werd.
In "Call It Quits" laat The Blues Against Youth me genieten van een geweldige swingende song, waarbij stil zitten geen optie is en in "Boundless" schotelt hij me opnieuw zo'n verrukkelijke uptempo song voor, die swingt als een trein en rock & roll invloeden bevat.
Vervolgens krijg ik "Wish Pile Blues" voorgeschoteld en in dit nummer speelt hij een uitstekend stukje nostalgisch klinkende blues in een rustig tempo, waarbij de zang ongeveer klinkt, zoals de eerste blues muzikanten het in de jaren 20 en 30 opnamen.
Verder hoor ik "Got Blood In My Rhythm", een jaren 50 gerelateerde song met lichte country invloeden, "The Lake", een heerlijk stukje instrumentale blues, dat in een vrij rustig tempo gespeeld wordt en "Apprentice", een schitterende blues song, waarin in de zang lichte invloeden van garagerock zitten en ook dit nummer wordt in een niet al te hoog tempo gespeeld, waarmee het album op gepaste wijze wordt afgesloten.

"Apprentice" van The Blues Against Youth bevat 12 werkelijk heerlijke blues nummers, waarbij ik me geen moment verveeld heb en ik kan elke liefhebber van dit genre dit album dan ook ten zeerste aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten