maandag 18 april 2016

Review: Joseph Curwen – Rats In The Walls (Box Records, 2016) (Drones)

Joseph Curwen uit Newcastle-Upon-Tyne, Engeland, is een meester in het vertolken van de muziek van de door H.P.Lovecraft geïnspireerde horror films, die gebruik maakt van synthesizer drones, rituele tonen en noise en al meer dan 70 uitgaven op zijn naam heeft staan.
Zijn nieuwe werk heet "Rats In The Walls", dat oorspronkelijk voor The Quietus Spools Out Halloween Special 2015 gecomponeerd werd en door Resonance FM werd  uitgezonden, waarna het eindelijk in fysieke uitgave via het Box Records label in een beperkte oplage als cassette met download is verschenen.
"Rats In The Walls" is geschreven naar aanleiding van HP Lovecraft's korte verhaal uit 1924 met de geijknamige titel en bevat 2 lange nummers van elk bijna 30 minuten, die beide "Rats In The Walls" heten en werd op 1 april 2016 uitgebracht.

Op de A-kant van de cassette krijg ik een hypnotiserend eentonig klinkend nummer te horen, waarin beats in het zelfde constante ritme te horen zijn, zo nu en vermengd met elektronische geluiden, waar tussen het verhaal door Curwen verteld wordt.
Ook op kant B gaat het nummer in hetzelfde ritme en tempo verder en vervolgt Curwen eveneens met zijn verhaal, terwijl de muziek langzaam iets ruimtelijker wordt en de stem van Curwen hier en daar meer volume krijgt, om tenslotte weer terug te keren naar het hypnotiserende eentonige ritme en wordt aan het einde abrupt afgebroken.

"Rats In The Walls" van Joseph Curwen is geen alledaags werk en zal waarschijnlijk dus alleen bij zijn fans terecht komen en ik kan hen dan ook aanraden deze beperkt verkrijgbare cassette eens te gaan beluisteren, want dat is zeker de moeite waard.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten