maandag 11 april 2016

Review: Electric Litany - Love (Inner Ear Records, 2016) (New Wave / Pop)

In het voorjaar van 2007 werd in noord Londen, Engeland de band Electric Litany opgericht door Alexandros Miaris - zang, sologitaar, piano en synthesizer, die uit Corfu, Griekenland naar Londen was verhuisd en samen met Richard Simic uit Devonshire, Engeland, die drums, percussie en Kretenzer luit speelde, de band vormde.
Via een advertentie kwam basgitarist Duane Petrovich, uit Texas, Amerika bij de band en als laatste lid werd Benjamin Prince - synthesizer en piano aangetrokken.
Na een degelijk repertoire opgebouwd te hebben, begon de band al snel met optreden en hun eerste demo's werden in een oude pub, genaamd Fallen Angel, opgenomen, die al snel tot een illegale studio werd omgebouwd en als oefenruimte gebruikt werd.
In de loop der jaren bouwde de band, door hun karakteristieke geluid, een goede live reputatie op en kreeg een aardige schare fans.
Vanaf 2009 begon de band te werken aan hun debuut album, waarvoor de opnamen plaats vonden in een verlaten kerk uit 1895, die een erg goede akoestiek had.
Het kostte de band slechts drie dagen om alle nummers op te nemen en kort daarop kreeg de band een contract bij het Griekse Inner Ear Records label, die hun debuut album "How To Be A Child And Win The War" in februari 2010 uitbracht, waarna de band enkele live optredens in Griekenland deed.
In 2012 nam Electric Litany contact op met de legendarische producer Alan Parsons, die na hun album "How To Be A Child And Win The War" beluisterd te hebben er mee instemde met de band te gaan samenwerken.
De opnamen voor hun album "Enduring Days You Will Overcome", die in 2014 als CD, LP en digitaal album door het Inner Ear Records label is uitgebracht, vonden plaats in diverse studio's in Londen, op het platteland van Wales en op het eiland Corfu, terwijl de mastering gedaan werd in de Abbey Road Studio's te Londen.
Hun nieuwe EP, "Love", waarop Alex Deligiannidis als hun nieuwe basgitarist te horen is, werd in de Foel Studio's te Wales, Dadas Studio's te Londen, Shelter Studio´s te Londen en B.K. Studio´s te Athene opgenomen onder leiding van George Botis in samenwerking met Alan Parsons en in de Abbey Road Studio´s te Londen gemasterd door Sean Magee.

Hun op 23 februari 2016 verschenen de EP, "Love", dat via het Inner Ear label op CD en als digitale download werd uitgebracht, bevat 5 nieuwe songs, waarvan "Crumar" de eerste is en daarin hoor ik de band een mooie rustige gevoelige pop song spelen, die enigszins een trieste ondertoon bevat en gevolgd wordt door "Earth II", waarin ik een heerlijk, vrij zwaar klinkend, instrumentaal nummer voorgeschoteld krijg.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna zet de band me "War Is Abstract" voor en hierin laat Electric Litany me genieten van een schitterende spannende mix van new wave en pop, waarbij het hypnotiserende drums ritme grotendeels bepalend voor het geluid is, terwijl de muziek van rest van de band heerlijk bombastisch klinkt.
Dan volgt "Hold Fast To Dreams", dat ook al op "Enduring Days You Will Overcome" voor kwam en in dit nummer speelt de band een geweldige melodische mix van pop en new wave in een afwisselend ritme, waarna "Until The Day Breaks" te horen is en ik een uitstekende rustige pop song voorgezet krijg, die diverse subtiele tempowisselingen heeft en de EP op passende wijze afsluit.

De EP "Love" van Electric Litany bevat 5 prima stukken muziek, die zeker bij de liefhebbers van dit genre in de smaak zullen vallen en ik kan hen dan ook aanraden eens naar deze uitstekende EP te gaan luisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten