maandag 24 oktober 2016

Review: The Beatpack - Back, Behind And In Front (State Records, 2016) (Garagerock)

Nadat eind september 1987 leden van The Tyme Eliment, uit Huddersfield en The Wylde Things uit Hastings elkaar bij hun optreden in New Merlin's Cave te Londen tegen kwamen, wisselden ze adressen uit.
Beide bands waren sterk beïnvloed door de rauwe garagerock uit de jaren 60 en met name bands als: Q65 (NL), The Outsiders (NL), The Chocolate Watchband (USA), The Pretty Things (UK) en The Missing Links (Australië).
In de zomer daarna werd de eerste formatie van The Beatpack gevormd, die bestond uit: Simon Harvey - sologitaar, zang en mondharmonica, Luke Herriott - drums, Hugh Dellar - zang, maracas en mondharmonica en Paul Phillips - basgitaar.
In 1989 kwam de band in contact met Ritchie van het Screaming Apple label uit Keulen, Duitsland en deze besloot de band een EP te laten maken ("Head on Home").
Inmiddels had zich een bandwijziging voor gedaan en was basgitarist Paul vervangen door Ollie Dolot en was Jos Hutton als slaggitarist bij de band gekomen en in deze bezetting werd hun single "Not Tonight" in 1990 uitgebracht, die de top van de Berlijnse hitparade haalde en daar 19 weken bleef.
Nadat er opnieuw een wisseling binnen de band was geweest en Jos en Ollie vervangen waren door William Bourton, die basgitaar en keyboards speelt, werd in 1991 hun LP "Could You Walk On Water?" door Screaming Apple Records uitgebracht.
Na een lange periode van stilte, waarop het leek, dat de band had opgehouden te bestaan, waren er geruchten, dat The Beatpack in 2012 nieuw leven ingeblazen was en nadat Screaming Apple in 2013 besloot om de uitgaven van de band, in geremasterde versie, op 1 CD uit te brengen onder de naam "The Time And The Pleasure", waardoor The Beatpack opnieuw in de belangstelling kwam.
De band, die tegenwoordig uit: Simon Harvey - sologitaar, William Bourton Esq. - basgitaar, Hugh Dellar - zang en mondharmonica, Adrian Smith - slaggitaar en Ian O'Sullivan - drums bestaat, maakte daarna een nieuwe single, getiteld "I'm Walking" / "Hey Senorita", die in maart 2014 via het State Records label verscheen, waarna eind juni 2015 de singlel "Where The Water Runs Deep", die "(She's) All Dressed In Black" als B-kant heeft via State Records in een beperkte oplage van 500 stuks verscheen.
Op 18 november 2016 brengt State Records hun 7" EP "Back, Behind And In Front", waarop 4 nummers staan, in een beperkte oplage op zwaar vinyl uit en de hoes daarvan verschijnt in de vorm van de EP hoezen uit begin jaren 60.

De A-kant van de EP start met "Loopin' With Lucy", waarin ik de band een fantastische garagerock hoor spelen, die enkele prima tempowisselingen bevat en me muzikaal doet denken aan de begin periode van Them en The Rolling Stones.
Daarna krijg ik "If I Look Outside" voorgeschoteld en ook dit geweldige rhythm & blues nummer, waar invloeden van The Animals in te horen zijn, swingt als een trein.
Het eerste nummer van de B-kant heet "Met Myself Coming Back" en hierin laat de band me opnieuw genieten van een swingende uptempo garagerock song, die gevolgd wordt door "A Fog Is Lifting", een verrukkelijke uptempo mix van een progressieve beat en rhythm & blues, die diverse tempowisselingen heeft, swingt en tegen het eind uitmondt in een heerlijke totale chaos.

De EP "Back, Behind And In Front" van The Beatpack is een schitterende 7", die 4 uitstekende songs bevat, die in de jaren 60 gemaakt hadden kunnen zijn en ik kan elke liefhebber van rhythm & blues, beat en garagerock deze EP dan ook van harte aanbevelen.(luister naar gedeeltes van de nummers via de soundcloud link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten