maandag 31 oktober 2016

Review: Cary Grace - The Uffculme Variations (Door 13 Music, 2016) (Progressieve Rock)

Songwriter, componiste, producer, muzikante en analoge synthesizer maakster Cary Grace werd in South Carolina, Amerika, geboren en woonde jarenlang in Nashville.
Ze bracht haar debuut CD album "Book Of Rhymes" in 2004 via het Door 13 Music label uit en verhuisde samen met haar kat, 4 gitaren en enkele dozen spullen, in 2005 naar Engeland, waar ze met diverse muzikanten werkte en in 2007 het album "Where You Go", dat net als haar volgende albums via Door 13 Music werd  uitgebracht.
In 2008 verschenen "Mendip Rock" en "Projections", gevolgd door "Perpetual Motion" (2CD, 2009) en "Constant Things" (2011), plus "Monday Machines" met de band Monday Machines (een samenwerking met Allan Coberly, Andy Budge en David Payne) in 2010, het jaar waarin ze ook begon met het produceren van The Airtight Garage, een muziek programma en tevens podcast.
Verder verschenen de singles "Pandora" (2007), "Vanishing" (2009) en "Take This Love With You" (2010), plus "Archangel's Thunderbird" (een cover van Amon Duul II, in samenwerking met Mauve La Biche en de spacerock band F/i) (2011) en het nummer "Cirrus Minor" (een Pink Floyd cover), dat op de CD "Momentary One" staat en in 2015 door het Fruits De Mer label werd uitgebracht.
Momenteel houdt ze zich bezig met het maken van Wiard synthesizers in Wessex Analogue, werkt aan ten minste 2 nieuwe soloplaten, waarvan "Tygerland" op 13 juli 2015 via het Door 13 Music label is verschenen, terwijl ze ook haar maandelijkse radio shows nog maakt.
Haar live album "The Uffculme Variations", dat 31 oktober 2016 eveneens via Door 13 Music uitgebracht is en tijdens het Kozfest 2016 werd opgenomen, bevat 6 nummers, waarop de Cary Grace Band wordt bijgestaan door Steffe Sharpstrings (Here & Now en Planet Gong) - sologitaar en Graham Clark (Gong en Magick Brothers) - elektrische viool.
Het album is exclusief op CD, in de stijl van een mini-LP met een klaphoes, uitgebracht en te verkrijgen via http://music.carygrace.com en als digitale download.

"The Uffculme Variations" start met "Orange Sky", waarin ik de band een schitterende rustige rock song hoor spelen, die tegen het einde lichte spacerock invloeden heeft en gevolgd wordt door "Trouble", een geweldige swingende uptempo progressieve rock song, waarbij stil zitten niet aan de orde is.
Daarna schotelt de band me "Kozmik Eye" voor en laat me genieten van een verrukkelijk progressief rock nummer, dat swingt als een trein en een licht hypnotiserend ritme heeft, dat reggae invloeden bevat.
Dan krijg ik het titel nummer "The Uffculme Variations" te horen en schotelt de band me een fantastisch swingend instrumentaal progressief rock nummer voor, waarna ik "Cassiopeia, 2016" te horen krijg , eveneens een schitterend progressief rock nummer, dat spacerock invloeden heeft en een licht hypnotiserend ritme bevat, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek weet te houden. (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
In het laatste nummer, dat The Grand Theme Of Things" heet, laat de band me opnieuw genieten van een uitstekende progressieve rock song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.

"The Uffculme Variations" van Cary Grace is een geweldig album, waarvan ik ten volle genoten heb en ik kan elke liefhebber van progressieve rock, deze schijf van harte aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine, via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten