maandag 3 oktober 2016

Review: Sven Grünberg - Hingus (Bureau B, 2016) (Elektronische Muziek)

Sven Grünberg, die in 1956 te Tallinn, Estland, werd geboren is een synthesizer en progressieve rock muzikant en componist en het meest bekend om zijn betrokkenheid met het maken van meditatieve orgel en elektronische muziek van het Tibetaanse Boeddhisme.
Hij werkte samen met film maker Olav Neuland bij het schrijven van de soundtracks van de meeste van zijn films en in 1974 richtte Sven samen met Härmo Härm de progressieve rock band Mess op, waarvan in 1996 en 2004 de albums "Mess" (een compilatie van diverse overgebleven Mess opnamen) en "Küsi Eneselt" verschenen en ook maakte hij diverse solo albums, na het uiteen vallen van Mess.
Dat waren: de LP's "Hingus" uit 1981 en "OM" uit 1988, die beide via Melodija verschenen en in 2000 door Boheme Music op CD werden uitgebracht plus de CD's  "Milarepa" (1993, Erdenklang), "Prana Symphony" (1995, Erdenklang) en Hukkunud Alpinisti Hotell (3CD album, 2001, Hyper.Records) en tevens verscheen in 1980 de single "Mess" via het Melodija label.
Al deze albums verschenen alleen in de Sowjet Unie en Rusland en 21 oktober 2016 brengt het Duitse Bureau B label "Hingus" voor het eerst buiten Rusland op de markt.

Het album start met "Hingus I", waarin een schitterend Tibetaans aandoend nummer hoor, dat me lichtelijk aan de muziek van Kitaro doet denken en tevens krautrock en filmmuziek elementen bevat en naadloos over loopt in "Hingus II", een heerlijk klinkende mix van Oosterse en elektronische muziek.
Daarna volgt "Hingus III" en daarin vervolgt Sven met het maken van prachtige elektronische, Oosters klinkende, muziek, die tegen het eind van het nummer zwaarder en heftiger wordt, om vervolgens in "Hingus IV" met zware orgel klanken start en na een pauze van bijna 20 seconden als een experimenteel stuk muziek verder gaat.
Dan zet hij me "Teekond" voor en hierin krijg ik een fantastisch rustig elektronisch nummer te horen, waarmee Sven me in een toestand van rust brengt en in "Valgusois", dat bijna 18 minuten duurt en vrij rustig en mysterieus start, waarna een zich herhalend ritme lichtelijk hypnotiserend klinkt en verder gaat in een snel heftig tempo, dat na korte tijd experimenteel wordt, om vervolgens opnieuw te veranderen en ik een hypnotiserend stuk krautrock, waarna Sven het roer nogmaals om gooit en verder gaat met het maken van prachtige rustige melodische elektronische klanken, die me ook nu weer aan de muziek van Kitaro doen denken. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)

"Hingus" van Sven Grünberg is een heerlijk album om te beluisteren, waarbij ik bij tijd en wijle volledig tot rust ben gekomen en ik kan iedere liefhebber van meditatieve en elektronische muziek dan ook aanraden, deze uitstekende muziek eens te gaan beluisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten