maandag 10 oktober 2016

Review: Various Artists - Cologne Curiosities The Unknown Krautrock Underground 1972-1976 (Mental Experience, 2016) (Spacerock / Krautrock / Experimenteel)

Op 14 september 2014 verscheen de 2LP+digitale download / CD "Cologne Curiosities - The Unknown Krautrock Underground 1972-1976" via het Mental Experience label.
In 1996 bracht Virgin 3 CD's uit onder de naam "Unknown Deutchland - The Krautrock Archive", die waren samengesteld door Trevor Manwaring en bestonden uit materiaal, dat door Toby Robinson was aangeleverd.
Toby Robinson (alias The Mad Twidlder, alias Genius P.Orridge) is bekend bij verzamelaars van krautrock als één van de technici, die halverwege de jaren 70 werkte in Stockhausen's WDR en Dieks Studio in Keulen, waar hij betrokken was bij de opnamen van beroemde krautrock bands als Can, Birth Control, Mythos en Dzyan.
De 7 onuitgebrachte opnamen van het album werden opgenomen in studio's in en rond Keulen en zijn geproduceerd door Toby, die tevens op alle nummers mee speelt, terwijl sommige bands onder een pseudoniem vermeld zijn.
Oorspronkelijk werden de opnamen uitgebracht door het Pyramid label van Toby en Fluxus artiest Robin Page en "Cologne Curiosities - The Unknown Krautrock Underground 1972-1976" is de eerste van een serie uitgaven van de complete catelogus van het Pyramid label.
De hand geperste uitgaven van Pyramid hadden zelf gemaakte hoezen, werden in een oplage van 50 tot 100 stuks uitgebracht en werden hoofdzakelijk in clubs en kunst galerieën verkocht, of aan vrienden gegeven.

Het album "Cologne Curiosities - The Unknown Krautrock Underground 1972-1976" start met "Interstellar Shortwave" van The Astral Army en daarin hoor ik de band een swingend uptempo rock nummer spelen, waarin krautrock en spacerock invloeden de hoofdmoot vormen en de muziek me doet denken aan die van Hawkwind. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik "The Message" van Spirulina voorgeschoteld en hierin hoor ik de band een mooi rustig melodisch stuk rock spelen, dat lichte spacerock invloeden heeft en gevolgd wordt door "Schaudernacht" van Chronos, een spannend experimenteel licht hypnotiserend spacerock nummer.
Dan volgt Neil Anderson met "Feuerwerk", die me een heerlijk experimenteel klinkend licht psychedelisch werkje laat horen, waarna ik Baal met "No God / Astaroth" voorgezet krijg en een fantastische trage zware hypnotiserende mix van rock en progressieve rock hoor, die halverwege experimenteler en meer psychedelisch wordt.
In "Innerst" van Ten To Zen schotelt de band me een heerlijk eentonig experimenteel ruimtelijk klinkend synthesizer nummer voor en in "Ganz Wie Du Wilst" van
Fuerrote krijg ik eveneens een uitstekend stuk experimentele synthesizer muziek te horen.

"Cologne Curiosities The Unknown Krautrock Underground 1972-1976" bevat 7 spannende nummers, die het beluisteren meer dan waard zijn en ik kan dit prima album dan ook aanraden aan een ieder, die van krautrock, spacerock en experimentele muziek houdt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten