maandag 21 november 2016

Review: Black Moon Circle - The Studio Jams Vol. II: Serpent (Crispin Glover Records/Stickman Records, 2016) (Progressieve Rock)

Black Moon Circle is een nieuwe band uit Trondheim, Noorwegen, die bestaat uit: Öyvin - zang en basgitaar, Vemund - sologitaar en Per - drums, terwijl de band op enkele nummers wordt bijgestaan door Dr.Space van Öresund Space Collective.
De bandleden speelden al jaren in de Noorse rock & roll muziek scene in bands als The School en The Reilly Express, voordat ze in 2011 de band Black Moon Circle oprichtten.
Hun debuut EP met gelijknamige titel verscheen in 2013 via Space Rock Productions en hun eerste volledige album "Andromeda" uit 2014, die via Crispin Clover Records en Stickman Records uitgebracht werd, kreeg lovende woorden in de underground media, terwijl de band ook in de top 10 van beste nieuwe bands door de Obelisk website werd gerekend.
In 2013 ontmoette Dr.Space van Öresund Space Collective de band en besloten samen jamsessies te spelen, die vervolgens opgenomen werden.
Het Space Rock Productions label bracht 14 augustus 2015 één van die vroege jamsessies in een beperkte oplage op vinyl uit, getiteld "The Studio Jams Vol.1:  Yellow Nebula In The Sky" en deze is in november 2016 gevolgd door "The Studio Jams Vol. II", die in een beperkte oplage van 400 stuks op gekleurd vinyl is uitgebracht en tevens als digitale download verkrijgbaar is.
Opgemerkt kan nog worden, dat de band reeds de Nautilus Studio in is gedoken om "The Studio Jams Vol.II" te mixen, die met medewerking van gast gitarist Snah is opgenomen en in het voorjaar van 2017 uit zal komen.

De LP bevat slechts 2 nummers, waarbij de A-kant "The Head" heet en ik een 24 minuten durende jam te horen krijg, die met basgitaarspel begint, waarna er synthesizer klanken en drums aan toegevoegd worden en na ongeveer 5 minuten, maakt ook de gitaar zijn intrede en ontstaat er een schitterend mix van spacerock en progressieve rock, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, een licht hypnotiserend ritme bevat en tevens scheurende gitaarklanken heeft.
Het vervolg van deze jam is op de B-kant, die "The Tail" heet, te horen en daarin schotelt Black Moon Circle me een heftig startend stuk progressieve rock voor, dat voorzien wordt van ruimtelijke klanken en over gaat in een rustiger tempo met een hypnotiserend dansbaar ritme, waarmee de band me in de ban van hun muziek houdt, om tegen het einde weer heftiger te worden, waarna de climax volgt en het nummer eindigt. (luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

"The Studio Jams Vol. II" van Black Moon Circle is een fantastisch stuk muziek, waar ik van begin tot eind van genoten heb en ik kan iedere spacerock en progressieve rock deze schijf dan ook van harte aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten