maandag 21 november 2016

Review: Jack Lee - Bigger Than Life (Alive Natural Sound, 2016) (Power Pop)

Singer songwriter Jack Lee speelde in de jaren 70 in de band The Nerves, die San Francisco als thuisbasis had en samen met Paul Collins (Paul Collins Beat) en Peter Case (The Plimsouls) vormde hij de band.
In 1976 verhuisde de band naar Los Angeles, waar een serie zelf gepromote en zelf gefinancierde optredens gedaan werd in de punk scene op plaatsen waar onder andere ook The Dils, The Screamers en The Weirdos optreden.
Het logische vervolg was, dat de band in 1976 ook hun EP in eigen beheer uitbrachten en financierden, waarna met eigen financiele middelen een toer door Amerika gedaan werd, waarbij The Nerves met bands als The Ramones, The Diodes, en Mink Deville optrad.
Hoewel hun nieuw geschreven nummers sterk klonken en de pers bijna altijd positieve dingen over de band schreef, besloten de bandleden in 1978 toch uit elkaar te gaan.
De formatie Blondie coverde in 1977 de door Jack Lee in 1973 geschreven compositie "Hanging On The Telephone" en scoorde er een hit mee, waarna het op de LP "Parallel Lines" terecht kwam.
Ook andere artiesten namen songs van hem op, waaronder Suzi Quatro ("You Are My Lover", 1977), Paul Young ("Come Back and Stay", 1983) en Cat Power ("Hanging On The Telephone", 2006).
Jack Lee bracht in 1982 zijn eerste solo LP, getiteld "Jack Lee's Greatest Hits, Vol. 1" uit via het Maiden America label, waarop zowel bewerkte nummers van The Nerves als nieuwe nummers stonden.
In 1982 volgde de 7" vinyl single "Hanging On The Telephone"/"Women" en deze verscheen bij het Disclexia Records, waarna in 1985 zijn tweede vinyl album "Jack Lee" verscheen via het Lolita label, die ook zijn tweede 7" vinyl single "Somebody Else To Love"/"Small World" uitbracht in 1986.
Het Spaanse Penniman Records label bracht in 2001 een heruitgave van de EP van The Nerves op de markt als een deluxe 25ste verjaardag 10" vinyl uitgave met extra demo en live materiaal, opgenomen tijdens hun Wirlwind tournee in 1977 en in 2008 bracht Alive Natural Sound het compilatie album "One Way Ticket" van The Nerves uit, inclusief 1 solo nummer ("It's Hot Outside") van Jack Lee.
Op 25 november 2016 brengt het Alive Natural Sound Records label de CD "Bigger Than Life" van Jack Lee uit, waarop de 23 nummers van beide albums plus het nummer "Small World" staan, oftewel de "Anthology", zijn complete solo werk.

Het album start met "Good Times", waarin ik een lekker in het gehoor klinkende swingende power pop song te horen krijg, die aanzet tot dansen en gevolgd wordt door "Give Me Some Time", een uitstekende uptempo pop song, die swingt, waarna "Come Back And Stay" volgt en ik een vrij snelle versie van dit nummer voorgezet krijg, die prima klinkt.
Daarna hoor ik "Any Day Now", een mooie vrij rustige pop song met enkele subtiele tempowisselingen en "Stand Back And Take A Good Look", een swingende rock & roll song, waarin prima saxofoonspel zit.
Dan laat Jack me genieten van zijn versie van "Hanging On The Telephone", die Blondie vrijwel perfect gekopieërd heeft en deze wordt gevolgd door "Women", een swingende uptempo power pop song, waarna ik "I'm Gonna Have Fun" voorgeschoteld krijg en ook hierin speelt hij een swingende uptempo rock song met een aanstekelijk dansbaar ritme.
In "Crime Doesn't Pay" speelt Jack opnieuw een heerlijke swingende rock song, waarbij stil zitten geen optie is (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en in "Paper Dolls" krijg ik eveneens een lekker swingende poprock song te horen, terwijl ik in "It's Hot Outside" een geweldige rock & roll song voorgezet krijg, die swingt als een trein.
Vervolgens hoor ik de songs van zijn tweede solo album, dat begint met "Sex", een zeer swingende uptempo power rock song, die gevolgd wordt door "Somebody Else To Love", waarin ik hem een schitterende new wave song hoor spelen, die me lichtelijk aan de muziek van Sting doet denken.
Daarna hoor ik "Bird In A Cage", een schitterende melodische uptempo mix van new wave en rock met een aanstekelijk ritme, "Why Am I So Lonely?", een lekkere rock song met enkele subtiele tempowisselingen, "From Time To Time", een prachtige vrij rustige pop song.
Verder brengt Jack "Between Two People" ten gehore, waarin hij een afwisselende pop song speelt en in "Play With Me", krijg ik opnieuw een swingende uptempo poprock song voorgeschoteld.
"Time Machine" is een verrukkelijke rock song met wisselende tempo's en een aanstekelijk dansbaar ritme en "The Girl In The Picture" een heerlijke pop song, die lichte symfonische rock invloeden bevat en diverse tempowisselingen heeft.
In "Breaking Into My Heart" gaat Jack verder met het maken van zijn lekker in het gehoor klinkende pop songs en hoor ik een uitstekende song in een gemiddeld tempo, die gevolgd wordt door de titelsong "Bigger Than Life", een swingende power poprock song en in het laatste nummer, "Small World" laat hij me genieten van een afwisselende poprock song met een aanstekelijk ritme, waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten.

"Bigger Than Life" van Jack Lee bevat 23 lekkere swingende songs, die me geen moment verveeld hebben, waardoor ik elke liefhebber van power pop en rock kan aanraden, deze heerlijke schijf eens te gaan beluisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten