maandag 28 november 2016

Review: Öresund Space Collective - Visions Of... (Space Rock Productions, 2016) (Progressieve Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer.
De band, die op "Visions Of ...", de 23ste uitgave van Öresund Space Collective, actief is, bestaat uit: Mattias - sologitaar en pedal steel, Jonathan - sologitaar en viool, Mats - sologitaar, Jonas - keyborads en orgel, KG - synthesizer en keyboards, Dr.Space - synthesizer, Hasse - basgitaar en Alex - drums.

Het album, dat 5 december 2016 zowel op CD als op 2LP in een beperkte oplage van 200 stuks zwart, 190 stuks geel en 110 stuks oranje/blauw vinyl via het Space Rock Productions label verschijnt en in oktober 2014 in de Black Tornado Studio te Kopenhagen werd opgenomen, bevat 4 nummers, waarvan het titel nummer "Visions Of ..." bijna 42 minuten duurt en daarin hoor ik de band rustig beginnen en het nummer rustig opbouwen tot er een swingend aanstekelijk dansbaar stuk muziek is ontstaan, dat een licht hypnotiserend drums ritme heeft, waarop de band tot halverwege voort borduurt, maar dan het ritme en tempo verandert en me een lekker in het gehoor klinkend progressief rock nummer voorzet, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarin de basgitaar voor het licht hypnotiserende effect zorgt, door een terugkerend ritme te spelen.
Daarna volgt "Above The Corner", waarin de band zich liet inspireren door de muziek van Miles Davis, zoals die dat halverwege de jaren 70 speelde en daarin krijg ik dan ook een schitterende mix van funk, jazz en rock te horen, die swingt als een trein en daarbij is stil zitten dus onmogelijk. (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Dan zet Öresund Space Collective me "Piece Of Seven" voor, en hierin speelt de band een geweldig stuk progressieve rock, dat een heerlijk dansbaar Afrikaans aandoend drums ritme heeft en tevens ruimtelijke en Oosterse invloeden bevat.
Het laatste nummer heet "Around The Corner" en is eveneens een verrukkelijk swingend stuk progressieve spacerock, dat in een rustig tempo wordt begonnen, waarna het tempo geleidelijk wordt opgevoerd om weer rustig te eindigen.

"Visions Of..." van Öresund Space Collective is een uitstekend rock album, waarmee de band me van begin tot einde heeft weten te boeien en ik kan dit album dan ook aanraden aan elke liefhebber van deze muzieksoort.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten