maandag 10 april 2017

Review: Colour Haze - In Her Garden (Elektrohasch, 2017) (Progressieve Rock)

Colour Haze uit Munchen, Duitsland, werd in 1994 opgericht en bestond toen uit: Stefan Koglek - sologitaar en zang, Christian Wiesner - basgitaar en Tim Höfer - drums.
In deze formatie bleef de band tot 1997 actief en werd het gelimiteerde debuut album "Chopping Machine" in 1995 in een oplage van 1000 stuks gemaakt en op CD door David Records uitgebracht.
In 1997 kwam Felix Neuenhoff als zanger bij de band en aan het einde van dat jaar stopte Tim Höfer en Christian Wiesner werd in augustus 1998 vervangen door drummer Manfred Merwald, die samen met basgitarist Philipp Rasthofer, Stefan Koglek en Felix Neuenhoff de nieuwe Colour Haze vormde.
Dat zelfde jaar bracht de nieuwe band het album "Seven" in een zeer beperkte oplage van 50 stuks in 1998 via Self Burn Records uit.
In mei 1999 verliet Felix de band plotseling en gingen de anderen als trio verder, waarbij Stefan de zang weer voor zijn rekening nam en de band bestaat heden ten dage nog steeds in dezelfde samenstelling.
Van 1999 tot heden bracht de band de volgende CD's / LP's uit: "Periscope" (limited edition CD-R (100 stuks), Toaster Records, 1999), "CO2" (CD-R (100 stuks) Monsterzero-Records, LP (450 stuks), Homegrown Records, 2000), "Ewige Blumenkraft" (CD/2LP, MonsterZeroRecords, 2002), "Los Sounds De Krauts" (2LP, Nasoni Records, 2002/2CD, Elektrohasch Records, 2003), "Flowers" (Colour Haze)/"Forrest Of Illusion" (Hypnos 69) (limited edition 10" vinyl split EP, Eletrohasch Records, 2004), "Periscope" (re-release CD/LP, Elektrohasch Records, 2004), "Colour Haze" (CD/LP, Elektrohasch Records, 2005), "Tempel" (CD/LP, Elektrohasch Records, 2006), "All" (CD/2LP, Elektrohasch Records, 2008), "Burg Herzberg Festival - Live 18.07.2008" (2CD/2LP, Herzberg Verlag, 2009) en "She Said" (2CD/2LP, Elektrohasch Records, 2012).
Ook bracht de band enkele gelimiteerde 7" vinyl split singles uit, zoals "Reefer" uit 2001 met op kant A: Colour Haze - Reefer en op kant B: Color Cacas,  via het SwampRoomRecords uitgebracht en "Colour Haze Feat. Gas Gaint" uit 2004 (kant A: Colour Haze - Mountain, kant B: Gas Gaint - Mama Cool), via Elektrohasch Records, maar ook verschenen er nummers van de band op de verzamel CD's "A Tribute To Mr. Betonohr" ("Pulse") (Chillerlounge Records, 2002) en  "Sucking The Seventees" ("One Way Or Another") (Small Stone Records, 2007) plus het nummer "In which the mighty Silver Wing leaves the solar system, starts its old tremendous metagrav drive and jumps into hyperspace", op de 2CD van Psychedelic Avengers (Fünfundvierzig, 2004).
De band trad in de loop der jaren op veel grote festivals op zoals onder andere: Burg Herzberg Open Air, Wutzrock Hamburg, Stoned From The Underground, Agimont-Stoner-Festival,Emissions from the Monolith, Orange Goblin, Boris, General Tso en Roadburn en trad op in Duitsland, België, Nederland en Oostenrijk, maar ook organiseert Stefan elk jaar de Duna Jam Concert week op Sardinië, Italië en is hij oprichter en eigenaar van het Elektrohasch Records label.
Het laatst verschenen album "To The Highest Gods We Know", waar de fans 3 jaar op hebben gewacht, is zowel op LP als op CD verschenen via het Elektrohasch label en deze heeft 12 augustus 2016 een opvolger, getiteld "Live Vol.1 Europa Tournee 2015".
Het album, dat als 2CD en als luxe 3LP (180 gram vinyl) met klaphoes in boekvorm, in een beperkte oplage van 2000 stuks, verschijnt, is het eerste in een serie van geplande live uitgaven en bevat 13 nummers (waaronder 1 bonus nummer), die in 2015 te Frankfurt, Würzburg, Berlijn, Keulen en Parijs werden opgenomen.
Het nieuwe studio album van de band is een concept album en heet "In Her Garden" en wordt door het Elektrohasch label 14 april 2017 op CD uitgebracht en zal 17 mei 2017 tevens op 2LP via dat zelfde label verschijnen.
De band wordt in diverse nummers muzikaal bijgestaan door Jan Faszbender - Hammond en Rhodes orgel, Robert Schoosleitner - percussie, Mario Oberpucher - sitar, Jost-H. Hecker - cello, Evi Keglmaier - alt viool, Blerin Hoxha - viool, Markus Muench - viool, Ulrich Wangenheim - bas klarinet, Mathias Gotz - trombone en Jutta Kees - tuba.

Het eerste van de 13 tellende nummers, die het album bevat, heet "Into Her Garden" en daarin krijg ik een stukje solospel van Stefan te horen, dat iets meer dan 1 minuut duurt en naadloos over gaat in "Black Lily", een heerlijke stevige stonerrock song met een licht hypnotiserend ritme, waarmee de band me hun muziek in lijkt te zuigen.
Daarna schotelt Colour Haze me "Magnolia" voor en hoor ik een een fantastisch swingend melodisch instrumentaal rock nummer, waarna "Arbores" volgt en ook hierin laat de band me genieten van een verrukkelijk swingend instrumentaal stukje rock muziek.
Dan krijg ik "Sdg I" te horen, een vrij experimenteel werkje van de blazers, dat gevolgd wordt door "Lavatera", een lekker in het gehoor klinkende swingende progressieve rock song, waarbij stil zitten geen optie is.
In "Islands", dat iets meer dan 11 minuten duurt, zet de band me een opnieuw een uitstekende progressieve melodische rock song voor, waarin het drums ritme licht hypnotiserend is (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en in "Sdg II" hoor ik een kort, vrij snel, stukje synthesizer muziek, dat halverwege verandert in een erg rustig nummer.
Vervolgens speelt Colour Haze "Labyrinthe" en krijg ik een geweldig progressief rock nummer voorgezet, dat in een niet al te hoog tempo begint, dat langzaam opgevoerd wordt, waarna er een swingend geheel ontstaat, dat tegen het einde tijdelijk een stuk heftiger wordt en in een rustig tempo wordt afgesloten, waarna ik "Lotus" te horen krijg en hierin laat de band me genieten van een fantastisch progressief rock nummer, dat klassieke invloeden bevat.
Verder hoor ik "Sdg III", een kort rustig licht psychedelisch intermezzo, dat door gitaar en sitar wordt vertolkt, om gevolgd te worden door "Skydancer", een uitstekende stonerrock song, waarin het kenmerkende gitaarspel van Stefan de boventoon voert en dit wordt ondersteund door de progressieve rock klanken van het orgel, basgitaar en drums, waarna de muziek over loopt in het laatste nummer, getiteld "Skydance" en ik een geweldig swingend uptempo stonerrock nummer voorgeschoteld krijg, dat ook nu weer dat zeer herkenbare gitaarspel van Stefan heeft.

"In Her Garden" van Colour Haze bevat 13 schitterende nummers, waarmee de band me van begin tot einde heeft weten te boeien en ik kan deze heerlijke schijf dan ook ten volle aanraden aan een ieder, die van stonerrock en/of progressieve rock houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten