maandag 24 april 2017

Review: Crystal Jacqueline - Await The Queen (Mega Dodo Records, 2017) (Psychedelische Pop)

Crystal Jacqueline werd in Wiltshire, Engeland geboren en al op jonge leeftijd ontwikkelde ze haar talent en liefde voor muziek.
Ze trad regelmatig in en rond Bath op, die haar lof en een waardevolle ervaring opleverden en verhuisde later verder naar het zuiden van het land, waar ze in verscheidene bands speelde, die in binnen en buitenland optraden.
Ze woont in Devon met haar varken, katten, ganzen en haar partner Icarus Peel, met wie ze samen in de band The Honey Pot speelt, die in 2012 startte en in het begin uit 5 personen bestond, maar tegenwoordig nog maar bestaat uit: Crystal Jacqueline - zang en piano, Icarus Peel - alle andere instrumenten en Brian Rushbrooke - drums.
In 2010 bracht ze haar solo debuut album "Heal Yourself" via Psychedandy Records uit en in 2012 verscheen haar eerste album met The Honey Pot, getiteld "To The Edge Of The World" op het Mega Dodo label.
In november 2012 nam ze de EP "A Fairy Tale" op met daarop 3 covers: "Cousin Jane" (Troggs), "A Fairy Tale" (Second Hand), "Play With Fire" (Rolling Stones), die door Fruits De Mer Records werd uitgebracht.
Haar LP "Sun Arise" werd in 2013 via het Mega Dodo Records label op de markt gebracht en bevat 16 nummers, inclusief de songs van de EP "A Fairy Tale".
Haar CD album "Electronic Memory", uit 2015, met The Honey Pot, verscheen in een zeer gelimiteerde box oplage van 100 stuks en bevat een 12 pagina's tellend boekje, 2 ansichtkaarten en een badge.
De nummers van de CD, waarvan de cover "Hole In My Shoe" van Traffic voor het eerst op CD is verschenen, werden eerder, in de zomer van 2014, door Fruits De Mer Records op 2 vinyl EP's uitgebracht.
"Rainflower" is het tweede album, dat in 2015 van haar is verschenen en hiervoor zijn alle nummers ook nu weer geschreven en geproduceerd door haar man Icarus Peel.
Het album is op 25 mei op 180 gram vinyl uitgebracht, waarbij de eerste 100 exemplaren vergezeld zijn gegaan van een A5 poster en naar rainflower ruikende bloemblaadjes en tevens is het album in een beperkte oplage verschenen als digipack met het bonusnummer "In My Chair".
De muziek van het album was op 24 mei te horen zijn tijdens het optreden van Crystal Jacqueline & The Honey Pot in The Half Moon te Putney, waar ze onderdeel uitmaakte van het "Games For May Festival", dat door Mega Dodo Records en Fruits De Mer Records georganiseerd werd.
Van de LP is het nummer "Winter Deep" in november 2015 op single uitgebracht, terwijl er ook een niet eerder uitgebracht nummer, plus een live uitvoering van een song te horen zijn.
Vervolgens werd begin 2016 de LP/CD (waarop 2 extra nummers staan) "Inside The Whale" van The Honey Pot uitgebracht, terwijl er van de beperkte uitgave van de 3CD versie slechts 150 verschijnen en deze bevat het album "Inside The Whale", het exclusieve live album "Live In London" (opgenomen tijdens het Games For May optreden), de single "Lisa Dreams" plus 2 bonus nummers en een interview met Icarus Peel en Crystal Jacqueline, waarbij het geheel verpakt is in een speciaal genummerd blik met waarzeggende vis.
Tevens werd de single "Lisa Dreams" in een beperkte oplage van 150 stuks op gekleurd vinyl speciaal voor leden van de Mega Dodo Records club geperst en deze is ook op zwart vinyl verschenen en op 9 mei 2016 verscheen de 7", 33 toeren, EP "Morning Dew" in een beperkte oplage op gekleurd vinyl via het Regal Crabomophone label van Fruits De Mer Records met daarop 4 nummers, waarop ze bijgestaan wordt door haar partner Icarus Peel.
Haar nieuwe album heet "Await The Queen" en deze verschijnt 16 juni 2017 in een beperkte oplage van 250 stuks als 2LP en is alleen verkrijgbaar als mail order via Mega Dodo Mail Order en Heyday Mail Order in Groot Brittannië en via Clear Spot in Europa, terwijl de CD en digitale  download overal te koop zullen zijn.

Het album, waarop ook Icarus Peel mee speelt en 17 nummers bevat, start met "Your Bartered Bride", waarin Crystal Jacqueline een uitstekende uptempo song ten gehore brengt, die een aanstekelijk ritme heeft, waarna "Crumble" volgt en ik een prima pop song in een gemiddeld tempo voorgezet krijg.
Daarna volgt de heerlijke licht psychedelische folk song, "Yesterlove", die in een niet al te hoog tempo wordt uitgevoerd en gevolgd wordt door "Love", een mooie, vrij rustige, licht psychedelische pop song.
Dan hoor ik "Ivy" van de EP "Morning Dew" en daarin zet ze me een prachtige rustige pop song voor, die folk invloeden heeft, waarna "Ahkbar" volgt en ik een lekker in het gehoor klinkende licht psychedelische pop song te horen krijg, waarin diverse subtiele tempowisselingen en een aanstekelijk ritme zitten.
In "Someone" hoor ik Crystal Jacqueline een rustige song spelen, waarin dat zeer herkenbare stemgeluid van haar meteen opvalt, terwijl de muziek mooi melodisch is, waarbij het tempo langzaam opgevoerd wordt en in "Faerie Tears" schotelt ze me fantastische rustige licht psychedelische folk song voor.
Vervolgens speelt ze "One White Day", een prachtige rustige pop song, met sensueel klinkende zang, die gevolgd wordt door "Rubies My Heart", eveneens een vrij rustige pop song, waarna "Sebastian" te horen is en hierin laat Crystal Jacqueline me genieten van een prachtige rustige mix van folk en pop.
Dan zet ze me "Breathe" voor en krijg ik een schitterende licht psychedelische pop song te horen, die me aan de muziek van Grace Slick en Jefferson Airplane doet denken en deze wordt gevolgd door "My Sad Days", een heerlijke melodische song met wisselende tempo's.
In "Spanish Horses" laat ze me weer zo'n prima uptempo pop song met folk invloeden horen en in "Your Dry Ghost" zet ze me opnieuw een rustige folk pop mix voor.
Verder hoor ik de titel song "Await The Queen", waarin ze een bijna 12 minuten durende pop song speelt, waarbij het tempo niet al te hoog ligt, afwisselend klinkt en psychedelische invloeden heeft, waarna het laatste nummer van het album volgt, getiteld "The Lost Song Of Sleep" en daarin speelt ze een verrukkelijke mix van folk en pop in een rustig tempo en voorzien van strijkers, waardoor de song een nogal trieste ondertoon heeft. (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)

"Await The Queen" van Crystal Jacqueline is een uitstekend album, dat over het algemeen vrij rustige muziek bevat, waarmee ze me van begin tot einde heeft weten te boeien en ik kan deze schijf dan ook aanraden aan een ieder die van licht psychedelische pop en folk houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten