maandag 17 april 2017

Review: Frozen Planet...1969 - Electric Smokehouse (Headspin Records / Pepper Shaker Records, 2017) (Spacerock / Progressieve Rock)

De Australische band Frozen Planet....1969, waarvan de leden uit Sydney en Canberra komen, werd begin 2012 tijdens een jam sessie opgericht door Paul Attard - sologitaar, Frank Attard - drums en Lachlan Paine - basgitaar.
Paul en Frank uit Sydney spelen tevens in de band Mother Mars en Lachlan in Looking Glass.
De opnamen van de jam sessie vonden plaats in de Frank Street Studio van Pepper Shaker Records, maar het zou nog een jaar duren, voordat er nummers van die opnamen werden gemixt en uitgebracht.
Het trio besloot een album uit te brengen met een naam, die op een filmsoundtrack leek, waarna er werd gekozen voor "Frozen Planet...1969" en tevens werd dat de bandnaam.
In 2014 trad de band voor het eerst live op en ook rond die tijd nam Frozen Planet...1969 een nieuwe jam sessie op, waar hun volgende 2 uitgaven van werden gemaakt.
Het debuut album "Frozen Planet....1969" verscheen in 2013 via Pepper Shaker Records op vinyl en als MP3 en werd in 2014 gevolgd door "Lost Traveller Chronicles Volume One" (Pepper Shaker Records), dat als 10" mini album uitgebracht werd, waarna de CD "Lost Travellers Chronicles Volume 2" (Pepper Shaker Records) in 2015 op de markt kwam.
Het nieuwe album van de band, "Electric Smokehouse", dat 11 januari 2017 via mail-order van Shiny Beast in Europa werd uitgebracht, is zowel op zwart als op gemixt paars doorzichtig vinyl in een klaphoes op het Headspin Records label verschenen en tevens in een beperkte oplage op LP en op CD via Pepper Shaker Records.

Het album, eveneens samengesteld uit opnamen van een jam sessie, bevat slechts 5 nummers en start met "Ascendant", waarin ik de band, gedurende iets meer dan 12 minuten, een geweldige mix van stoner, progressieve rock en spacerock hoor spelen, die in een vrij hoog tempo mijn gehoorgang binnen komt en swingt als een trein.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna zet de band me "Supersaturation" voor en krijg ik een schitterend stonerrock nummer te horen, dat diverse tempowisselingen bevat, in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en swingt, waarna "Shores Of Oblivion" volgt en hierin schotelt Frozen Planet...1969 me, in een rustig tempo, een heerlijke licht hypnotiserende mix van spacerock en psychedelische rock voor.
In "Sonic Egg Factory" mag ik bijna 15 minuten genieten van een fantastische mix van psychedelische rock, stonerrock en spacerock, die vrij rustig begint, waarna de band het tempo tijdelijk langzaam opvoert, om vervolgens terug te keren naar een rustiger tempo en dit loopt over in het laatste nummer, "Pretty Blown Fuse", dat nog geen 2 minuten duurt, waarin ik een stukje psychedelische spacerock te horen krijg.

"Electric Smokehouse" van Frozen Planet...1969 is een heerlijk album, waarvan ik van begin tot einde heb genoten en ik kan iedere liefhebber van zowel spacerock, progressieve rock en stoner, deze schijf van harte aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten