maandag 17 april 2017

Review: Quad - Quad (Sulatron Records, 2017) (Psychedelische Rock)

Nadat hij de band The Modern Art had ontbonden, richtte multi-instrumentalist Gary Ramon, die in diverse bands actief is en tevens het Acme Records label runt, in 1990, de band Sun Dial op te Londen, Engeland, waarmee hij tot nu toe 14 albums maakte.
In 1991 startte zijn solo project Quad, dat oorspronkelijk Liquid zou gaan heten
Hij werkte met een aantal mensen samen, inclusief technicus Lee Allen, om een geluid te verkrijgen, dat de muziek van de elektrische kosmische muziek uit de jaren 60 en 70 zo dicht mogelijk benaderde.
Zijn voornaamste invloeden hierbij waren bands en artiesten als: Silver Apples, Tony Conrad, Pierre Henry, Terry Riley, Kraftwerk, Amon Duul, Siloah, Ashra Tempel en Roland Kovac plus muziek van de labels Ohr en Brain.
Het album "Quad", verscheen in 1997, waarbij de eerste oplage op doorzichtig vinyl in een pvc hoes door het Acme label uitgebracht werd en tevens werd het album dat zelfde jaar door het Prescription label uitgebracht in een zeer beperkte oplage van 99 stuks op vinyl en deze was alleen via mailorder te koop en had een met de  handgemaakte hoes met kleurenfoto.
De her persing van de plaat verschijnt 5 mei 2017 in een beperkte oplage van 500 stuks op 180 gram oranje vinyl via het Sulatron Records label en bevat slechts 3 nummers en vermeldenswaardig is, dat er een dubbel CD in de planning is, die ook het tweede album van Quad bevat.

Het eerste nummer van het album, "Tempel", duurt bijna 15 minuten en hierin hoor ik Quad een geweldig psychedelisch nummer spelen, dat Oosterse invloeden en een licht hypnotiserend ritme bevat.
Daarna schotelt hij me een fantastisch progressief psychedelisch nummer voor, dat een terugkerend eentonig licht hypnotiserend ritme heeft en "Projection" getiteld is.(luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)
Op de B-kant staat het bijna 22 minuten durende "Revisitation Mantra", waarin Quad experimenteel psychedelisch start en een terugkerend ritme en Oosterse invloeden ingebouwd heeft, om na enkele minuten te veranderen en me een psychedelisch stuk muziek voorzet, waarin een vrouwenstem teksten spreekt, maar ook dit verandert na korte tijd, waarna ik een schitterend rustig melodisch stuk te horen krijg, dat tot het einde volgehouden wordt.

"Quad" van Quad bevat 3 verrukkelijke nummers, waarmee hij me van begin tot einde in de ban van zijn muziek heeft weten te houden en ik kan dit album dan ook ten zeerste aanraden aan een ieder, die van psychedelisch muziek houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten