zondag 7 juli 2019

Review: Dury Dava - Dury Dava (Inner Ear Records, 2019) (Progressieve Rock)

Dury Dava uit Athene, Griekenland, werd in 2016 opgericht en bestaat uit: Dimitris Kouloglou – zang, sologitaar en bouzouki, Giorgis Karras – sologitaar, Karolos Berahas – basgitaar, keyboards en synthesizer, Dimitris Prokos – klarinet en synthesizer en Ilias Livieratos – drums en percussie.
De band bracht op 10 mei 2019 hun debuut album met gelijknamige titel uit, dat in de tweede helft van 2018 live in de Hobart Phase studio's te Atherne werd opgenomen en via Inner Ear Records als 2LP en als digitale download verscheen.

Het album, dat 10 nummers bevat, start met "Afriki", een fantastische uptempo progressieve rock song, die sterke invloeden uit Afrikaanse muziek bevat en zeer dansbaar is en gevolgd wordt door "Tritych", een schitterende mix van jazz, progressieve rock, Turkse muziek en krautrock, die invloeden van de Turkse muzikant Hüsnu Senlendirici heeft.
Daarna zet de band me een geweldige krautrock song voor, getiteld "Ela Pali", waar invloeden van pop, progressieve rock en een dansbaar ritme in zit, waarna "Satana" volgt en ik een swingende mix van funk, Afrikaanse ritmes, jazz en progressieve rock te horen krijg, die heerlijke drum partijen bevat.
In "Zoupa" speelt Dury Dava een swingende dansbare uptempo mix van funk, jazz en progressieve rock en in "Kalokairi" laat de band me genieten van een verrukkelijk psychedelische song, die in een vrij rustig tempo gespeeld wordt en een licht hypnotiserend drums ritme bevat.
Dan volgt "34522", een iets meer dan 12 minuten durende Grieks-Turks song voorgeschoteld krijg, dat een dreigend ritme heeft, waarin een eentonig licht hypnotiserend drums ritme zit en Oosterse invloeden bevat, dat halverwege verandert en de muziek invloeden krijgt van "Hotel Rwanda" van Baby Guru, waarbij het tempo sneller wordt en het nummer swingt als een trein en dit nummer wordt gevolgd door "Ataxia", een uptempo mix van rock & roll, punk en progressieve rock, die enkele subtiele tempowisselingen heeft en lichte psychedelische invloeden bevat.
Verder volgen "Tarlabasi", een geweldige progressieve psychedelische rock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, dat halverwege iets meer snelheid krijgt en swingt, waarna de band tegen het einde terug keert in het rustige tempo en "Kane Ligo Alithina", een swingende Turkse rock song, die een aanstekelijk eentonig ritme heeft, waarbij stil zitten niet aan de orde is.

"Dury Dava" van Dury Dava is één van de beste debuut albums, die ik in tijden heb gehoord, waarbij de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek heeft gehouden en ik kan deze 2LP dan ook ten zeerste aanraden, aan elke liefhebber vann progressieve en psychedelische rock.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten