zondag 7 juli 2019

Review: MDou Moctar - ILana The Creator (Sahel Sounds, 2019) (Psychedelische Rock / Tuareg Gitaar)

MDou Moctar uit Agadez, Niger, werd in 2008 opgericht en bestaat uit: Mahamadou "Mdou Moctar" Souleymane - zang en sologitaar, Ahmoudou Madassane - slaggitaar en achtergrondzang, Michael Coltun - basgitaar en Aboubacar Mazawadje Ibrahim - drums.
Nadat MDou Moctar in 2008 in Nigeria zijn debuut album had opgenomen, waarop hij drum machine en synthesizer speelde, kreeg hij zoveel likes op het netwerk  van West Afrika, dat er nummers van terecht kwamen op de compilatie “Music from Saharan Cellphones".
In 2013 verscheen zijn album “Afelan", op 17 juli 2013 op LP via Sahel Records, dat samengesteld was uit opnames van zijn optredens in zijn woonplaats.
Vervolgens verschenen het digitale album "Anar" (9 september 2014, Sahel Records), "Akounak Tedalat Taha Tazoughai OST" (LP, 7 juni 2015), “Sousoume Tamachek" (CD, LP, Digitale download, 1 september 2017, Sahel Records) en "Mdou Moctar: Blue Stage Session" (digitaal albun, 18 januaru 2019, Third Man Records, LLC).
Het album “Ilana The Creator”, dat te Detroit, Amerika, met een live band werd opgenomen, waarbij de band een week lang in de studio bivakkeerde werd op 29 maart 2019 via Sahel Records als CD, LP en als digitaal album uitgebracht, waarbij de band wordt bijgestaan door: Aroudaini Daniel - djembé (1 nummer) en Cem Misirlioglu - drum programmering (1 nummer)

Het album, dat 9 nummers bevat, begint met "Kamane Tarhanin", een schitterende psychedelische rock song met Tuareg gitaar en Sahel invloeden, die een terugkerend eentonig rtitme heeft, dat bij tijd en wijle opzwepend klinkt en dit nummer wordt gevolgd door "Asshet Akal", een swingende rock song, die een gemiddeld tempo heeft en een mix is van traditionele muziek en Tuareg gitaar, waarbij het tempo tegen het einde sneller wordt.
Daarna volgen "Inizgam", een fantastisch, maar kort, psychedelisch rock nummer, waarin westerse en Tuareg invloeden aan elkaar gesmeed worden en "Anna", een swingende rock song met een aanstekelijk ritme, dat aanzet tot dansen.
In "Takamba" krijg ik een heerlijke dansbaar instrumentaal Tuareg gitaar nummer voorgeschoteld, dat swingt en in "Tarhatazed" speelt MDou Moctar weer zo'n swingende dansbare rock song, die westerse en Sahel invloeden verbindt, waarbij het gitaarspel geweldig is.
Dan volgen "Wiwasharnine", eveneens weer een aanstekelijke dansbare rock song met folklore invloeden en Tuareg gitaar, "Ilana", een verrukkelijke uptempo rock song met opzwepend Tuareg gitaarspel, dat swingt en een licht hypnotiserende werking op me heeft en "Tumastin", een prachtige rustige traditionele pop song, die een terugkerend meedein rotme heeft.

"ILana The Creator" van MDou Moctar bevat zeer swingende dansbare muziek, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek heeft gehouden en ik kan deze schijf dan ook aanraden aan iedere liefhebber van Tuareg gitaar en psychedelische muziek.(luister naar het album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten