maandag 30 november 2020

Review: The Mount Fuji Doomjazz Corporation - Anthropomorphic (Denovali Records, 2020) (Dark Jazz)

De bandleden van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble maakten onder de naam The Mount Fuji Doomjazz Corporation op 5 juni 2007 het album "Doomjazz Future Corpses!".
The Mount Fuji Doomjazz Corporation bestond toen uit: Jason Kohne (Bong-Ra) - solo- en basgitaar, Gideon Kiers - percussie, Hilary Jeffery - elektronica en trombone, Nina Hitz - cello, Charlotte Cegarra - zang, dwarsfluit en xylofoon en Eelco Bosman - sologitaar.
Op 23 juli 2010 bracht de band het album "Succubus" als digitaal album uit, dat op 9 november 2010 gevolgd werd door "Doomjazz Future Corpses!" (digitaal album) , "Anthropomorphic" (3 februari 2011, digitaal) en "Egor" (1 april 2012, digitaal).
Op 28 februari 2020 bracht Denovali Records hun album "Doomjazz Future Corpses!" voor het eerst als CD en als 2LP uit en deze verscheen gelijktijdig met het album "I Forsee The Dark Ahead, If I Stay" van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, dat eveneens als CD en als 2LP werd uitgebracht.
Vervolgens verscheen op 26 juni 2020 het album "Succubus" van de band, als CD, 2LP en als digitale download via Denovali Records en gelijktijdig bracht dit label ook de CD, 2LP en dd "From The Stairwell" van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble uit.
Op 11 december 2020 verschijnt de her-uitgave van het album "Anthropomorphic", waarop 4 nummers staan, via Denovali Records als LP, als CD en als digitale download.
Vermeldenswaardig is nog, dat gastmuzikant Ron Goris op drums speelt en dat violiste Sarah Anderson eveneens op het album meedoet.

De plaat begint met "Space" en daarin speelt de band een traag dark jazz nummer, dat een duistere sfeer oproept, waaraan ruimtelijke invloeden toegevoegd worden en hierin wordt geïmproviseerd en geëxperimenteerd. 
De muziek loopt over in "Dimension", waarin de band verder gaat met het maken van hun op improvisaties gestoelde dark jazz, die experimentele hypnotiserende eentonige elektronische hoge tonen en free jazz bevat. 
Ook in "Form" gaat de muziek verder en speelt The Mount Fuji Doomjazz Corporation weer een soortgelijk nummer met experimentele improvisaties, waarbij de muziek zo nu en dan vrij heftig wordt.
In "Function" vervolgt de band deze ingeslagen weg en verandert er in principe weinig aan de muziek.

The Mount Fuji Doomjazz Corporation heeft me met "Anthropomorphic" een uitstekende lange experimentele muzikale trip voorgeschoteld, die ik liefhebbers van improvisaties kan aanraden eens te gaan beluisteren.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten