zondag 20 juni 2021

Review: Mechanimal - Θόρυβος (Noise) (Inner Ear Records, 2021) (Elektro)

De band Mechanimal werd in het voorjaar van 2011 te Athene, Griekenland opgericht door Giannis Papaioannou - synthesizer en keyboards, die een pionier in de Griekse elektronische scene is.
Samen met fotograaf en zanger Freddie Faulkenberry maakte hij zijn eerste plaat, getiteld "Low Land".
Daarna ontstond het idee een band te vormen, waarna Tassos Nikogiannis - sologitaar en video artiest Angeliki Vrettou het duo kwamen versterken en in 2012 verscheen hun debuut album.
Na een bezetting wisseling, Tassos Nikogiannis werd in 2013 vervangen door Kostas Matiatos, verscheen in 2014 hun 7" vinyl single "Obscure", die enkele maanden later gevolgd werd door "Secret Science", de tweede LP van de band, waarop 8 nummers staan en deze is als gelimiteerde uitgave verschenen als 2 x 10" vinyl LP, inclusief een bonus CD, terwijl het album ook als CD, met daarop 2 extra nummers en digitale download is uitgebracht.
Op hun derde LP, "Delta Pi Delta" speelt de band in een nieuwe bezetting, waarin Eleni Tzavara (Film, Etten) de zang voor haar rekening neemt en Tassos Nikogiannis naast Kostas Matiatos weer in de band is komen te spelen als tweede sologitarist.
vanaf het voorjaar van 2015 tot augustus van dat jaar ging de band de studio in om te werken aan hun nieuwe album, dat zowel op LP (wit vinyl), waarop 8 nummers staan, als op digitale download (met 2 extra instrumentale nummers) is uitgebracht via het Inner Ear label, terwijl "Delta Pi Delta" is opgedragen aan hun goede vriend, de Griekse artiest en schilder Nicholas Liber (1956 - 2013).
Deze werd op 21 juni 2019 gevolgd door de single "White Flag Single", die als 7" in een beperkte oplage op wit vinyl verscheen, "Holy Punk" (gratis download, 16 december 2019) en op 27 januari 2020 verscheen het album "Crux", dat 10 nummers bevat, via Inner Ear Records als LP, CD en als digitale download en bestaat Mechanimal alleen nog uit Giannis en Freddie en wordt live bijgestaan door drummer Antonis Charalamidis.
Hun album "Crux" bevat bijdragen van gastmuzikanten: Jimmy Polioudis - sologitaar (2 nummers), Henrik Meierkord - cello (2 nummers), Vasiliki Mazaraki - viool (2 nummers) en George Theofanidis - sologitaar (1 nummer).
Hun nieuwe album, dat op 12 maart 2021 via Inner Ear Records als LP op rood vinyl, als LP op zwart vinyl, als cassette en als digitale download werd uitgebracht, heet "Θόρυβος" en is geheel in het Grieks en vertaald betekent dat "Noise".
Op dit album bestaat de band uit: Τhekla Tselepi - zang, Angelica Vrettou video en teksten en Giannis Papaioannou - muziek en machines.
De band wordt op "Noise" bijgestaan door: Henrik Meierkord - cello (track 4, 6 en 8), Dinos Zouberis - basgitaar (tracks 4 en 8), George Magouras - sologiaar (track 5) en Christos Avdelas - akoestische gitaar en sologitaar (track 8).

Het album, dat 8 nummers bevat, start met "Κόκκινη η Ποίηση Τρέχει" (Red The Poetry Flows), waarin Mechanimal een heerlijke uptempo elektro song speelt, die een zeer dansbaar terugkerend ritme en tempowisselingen bevat en disco invloeden heeft en gevolgd wordt door "Κοιτάζω τις Σκιές στους Τοίχους" (I Look At The Shadows On The Walls), een fantastische uptempo song met gesproken tekst, die swingt als een trein.
Daarna volgen "Εμπρός!" (Go Ahead!), een geweldige swingende uptempo elektro song met invloeden van de muziek uit de tv serie "Knight Rider" en "Συνήθιζαν Έξω της Οικίας μου" (They Used To By My House), een prachtige song met een niet al te hoog tempo en een terugkerend ritme.
In "Τρέλα" (Madness) schotelt Mechanimal me een uitstekende dansbare song voor, die een aanstekelijk terugkerend ritme heeft en in "Θαυμάσια που Είσαι Όταν Χορεύεις" (How Marvellous You Are When You Dance), krijg ik een verrukkelijke song te horen, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een aanstekelijk dansbaar ritme heeft.
Verder volgen het titel nummer "Θόρυβος" (Noise), een swingende uptempo mix van disco en elektro en "Είναι το Φάντασμα" (It Is The Ghost), een mooie vrij rustige  elektro song met een aanstekelijk ritme, dat invloeden van filmmuziek heeft en beweging en een nostalgisch gevoel oproept.

"Θόρυβος" (Noise) van Mechanimal is een heerlijke plaat, die vol schitterende elektro met gesproken teksten staat, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek heeft gehouden en ik kan elke liefhebber van deze muzieksoort deze schijf dan ook zeer aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten