maandag 28 maart 2016

Review: Arbeit Schickert Schneider - ASS (Bureau B Records, 2016) (Elektronisch)

Het idee achter de band Arbeit Schickert Schneider was, te zien wat er gebeurde als je 3 Berlijnse gitaar spelers uit 3 verschillende generaties in een opname sessie samen zou laten spelen en het resultaat daarvan is op "ASS" te beluisteren.
Guenter Schickert bracht in de jaren 70 2 krautrock albums uit via Brain en Sky Records, Jochen Arbeit is de gitarist van de jaren 80 avant garde bands Einstuerzende Neubauten en Die Haut en Schneider TM brengt sinds de jaren 90 elektronische muziek uit.
De instrumenten die bespeelt worden zijn als volgt: sologitaar, balafon en effecten (Jochen Arbeit), sologitaar, trompet, conga's en effecten (Guenter Schickert), sologitaar, basgitaar, dwarsfluit, mbira, elektronische drum pads en effecten (Schneider TM).
Het geheel bevat invloeden uit: krautrock, psychedeliche rock, free jazz, punk, industrial, techno, minimal elektronische muziek enz.

Het album, dat 29 april 2016 via Bureaau B Records wordt uitgebracht, bevat 8 nummers, waarvan "37 C" de eerste is en hierin krijg ik een vrij experimenteel elektronisch nummer te horen, dat in een traag tempo gespeeld wordt en door loopt in het volgende, dat "38 C" heet en daarin gaat de band verder met het maken van experimentele elektronische muziek in een iets hoger tempo, dat naadloos vervolgd wordt met "39 C", waarin het voorgaande nummer opnieuw door gaat en ik weer zo'n experimenteel stuk elektronische muziek te horen krijg, dat een verder vervolg krijgt in "40 C" en ook in dit nummer verandert er niet veel, maar in "41 C" wordt het tempo weer iets meer opgevoerd wordt en gaat het nummer de krautrock kant op.
Dan hoor ik "Acetyl", waarin er jazz invloeden in de, hoofdzakelijk, elektronische muziek worden gebracht, die nu een licht hypnotiserend karakter heeft en tevens invloeden van krautrock heeft, waarna ik "Salicyl" voorgeschoteld krijg en in dit nummer laat de band me een dansbare mix horen van disco, elektro en krautrock.
Het laatste nummer, dat "Sãure" heet, is opnieuw een traag elektronisch nummer, waarin het tempo langzaam iets opgevoerd wordt en de muziek soms lichtelijk dreigend over komt.

Na beluistering van de CD "ASS" van Arbeit Schickert Schneider, die weliswaar niet voor een groot publiek erg toegankelijk zal zijn, heb ik gevoel in een grote elektronische trip te hebben gezeten en ik kan deze schijf dan ook aanbevelen aan hen, die van experimentele en elektronische muziek houden.
(luister naar gedeeltes van de nummers via de soundcloud link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten