maandag 28 maart 2016

Review: Octopus Syng - Reverberating Garden Number 7 (Mega Dodo Records, 2016) (Psychedelische Pop)

Octopus Syng is een band uit Helsinki, Finland, die sinds 1999 bestaat en opgericht werd door zanger sologitarist Jaire Pätäri.
Samen met Joni - sologitaar en zang, Annti - basgitaar en Jukka - drums vormt hij de band, die optreedt onder de naam Octopus Syng Alive en beïnvloed is door de psychedelische muziek van eind jaren zestig, begin jaren zeventig.
In 2000 bracht Jaire, als éénmans band zijn debuut single "Gandhi-train to Dawn" / "Mystic Side Questions" via het Novgorod label uit, in dat zelfde jaar gevolgd door de EP "Rainbow Coloured Mandala", die door het Universal Vibes label werd uitgebracht op MCD.
Vervolgens verschenen de 7" vinyl EP "All Beings Are Beautiful" (Novgorod), "Beyond the Karmadelic Coldness, There's the Lovedelic Warmth", die in 2004 op CD via Soundhawk en op zowel zwart vinyl als Limited edition gekleurd vinyl op LP via Nasoni werd uitgebracht en in 2007 verscheen de gelimiteerde gekleurd  vinyl LP "Birds of Morning Are Never Late" via Nasoni, waarop voor het eerst de complete band te horen was en daarop speelde ook keyboards speelster zangeres Laura mee.
Verder verscheen het nummer "If You Were A Flower" op een compilatie album ("Crabstock On Ic"), dat door Fruits De Mer Records werd uitgebracht en dit label bracht ook de gelimiteerde marmerkleurige split single met het nummer "Listen To The Moths" van Octopus Syng op de ene en "Girls Of Belvoir" van Mark McDowell op de andere kant op de markt in 2014 en tevens werd in 2014 de LP "Reverberating Garden Number 7" via het Mega Dodo Records label uitgebracht met daarop 11 nummers, echter zonder de titel song.
"Reverberating Garden Number 7" is ook de titel van hun nieuwe 7" single, die 13 mei 2016 voor leden van de Mega Dodo Singles Club op rood vinyl wordt uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 150 stuks, terwijl er eveneens 150 exemplaren op zwart vinyl worden geperst, die voor niet leden van de Club beschikbaar zijn en beide uitgaven zijn hand genummerd.
Ook verschijnt het nummer op het nieuwe album van de band, dat later dit jaar uit komt en "Hollow Ghost/Rochelle Salt" heet.

Op de A-kant, "Reverberating Garden Number 7", laat de band me genieten van een schitterende rustige psychedelische song, die een aanstekelijk ritme heeft en enkele subtiele tempowisselingen bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en op de B-kant hoor ik het door Pink Floyd opgenomen en door Syd Barrett geschreven "Flaming", dat een werkelijk fantastische uitvoering van dit nummer is en uitermate psychedelisch klinkt.

"Reverberating Garden Number 7" van Octopus Syng bevat 2 verrukkelijke songs, die bij elke liefhebber van psychedelische muziek in de smaak zullen vallen en ik kan hen deze single dan ook ten zeerste aanbevelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten