maandag 7 maart 2016

Review: Novembre - URSA (Peaceville Records, 2016) (Melodische Rock / Death Metal)

Novembre is een band uit Rome, Italië, die in 1990 door zanger, sologitarist Carmelo Orlando werd opgericht.
Samen met sologitarist Massimiliano Pagliuso, waarmee hij sinds 1995 speelt, vormt hij de band, die verder bestaat uit: Fabio Fraschini - basgitaar en David Folchitto - drums.
Op 1 april 2016 verschijnt het zevende album van de band, dat "URSA" heet en in de Blue Noise Studio en PlayRec Studio opgenomen is, waarna de mix en mastering in de Unisound Studio door Dan Swäno (Opeth, Bloodbath en Katatonia) gedaan werd.
"Ursa" is de opvolger van het in 2007 uitgebrachte "The Blue", dat vooraf gegaan werd door de albums: "Wish I Could Dream It Again" (Polyphemus, 1994), "Arte Novecento" (Polyphemus, 1997), "Classica" (Century Media, 1999), "Novembrine Waltz" (Century Media, 2001), "Dreams d'Azur" (Century Media, 2002), "Materia" (Peaceville, 2006) en de CD single "Memoria Stoica" (Peaceville, 2006).

Het zevende album van Novembre, "URSA", komt uit op 1 april 2016 via Peaceville Records en start met "Australis", waarin ik een lekker in het gehoor klinkende mix van grunge en hardrock te horen krijg, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en death metal invloeden bevat, waarna "The Rose" volgt en hierin zet de band me een uitstekende melodische mix van death metal en progressieve rock voor.
Daarna hoor ik "Umana", dat rustig begint, maar na korte tijd, door zowel de muziek als de death metal zang, een stuk heftiger wordt en dan terug keert naar het rustige spel, om vervolgens nogmaals herhaalt te worden. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan speelt de band "Easter", een vrij snel startende melodische rock song, die ook nu weer death metal invloeden bevat en halverwege door een tempowisseling onderbroken wordt, waarna de band verder gaat met het maken van hun heerlijke melodische rock.
In de titelsong "URSA" wordt ik meteen al geconfronteerd met heftige death metal zang, waarna Novembre me een prima melodische rock song voorschotelt, die gevolgd wordt door "Oceans Of Afternoons", waarin de band me laat genieten van een geweldige melodische progressieve rock song, die tegen het einde tijdelijk iets sneller wordt, maar dan terug keert naar het gemiddelde tempo.
Vervolgens hoor ik "Annoluce", een swingende melodische rock song, waarbij stil zitten bijna onmogelijk is en deze song loopt door in "Agathae" en daarin laat de band me genieten van een schitterende dansbare mix van folkrock en progressieve rock, die halverwege verandert in een hardrock nummer en dan verder gaat in een progressief rock nummer.
Het volgende nummer, dat "Bremen" getiteld is, is weer een mix van death metal en progressieve melodische rock en in het laatste nummer, "Fin", krijg ik nogmaals de mix van progressieve rock en death metal te horen en net als in de rest van de songs zitten daar ook jaren 80 invloeden in verweven en klinkt de muziek melodisch.

"URSA" van Novembre bevat 10 uitstekende nummers, die hoofdzakelijk uptempo gespeeld worden en zeker bij liefhebbers van dit genre in de smaak zullen vallen en ik kan hen dan ook aanraden, dit album eens te gaan beluisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten