maandag 16 januari 2017

Review: Jodi - Pops De Vanguardia (Out-Sider Records, 2016) (Garagerock / Beat)

Joern en Dirk Wenger, die beide in Paraguay geboren werden, starten eind jaren 60 met de band The Rabbits en brachten een EP uit in 1969.
Nadat de band uit elkaar ging, verhuisden de broers naar Duitsland, waar ze kunst gingen studeren en muziek lessen volgden bij niemand minder dan Karl Heinz Stockhausen.
In Paraguay bouwden ze hun eigen thuis studio, waar ze hun muziek opnamen en experimenteerden om hun eigen geluid en geluidseffecten te creëren.
"Pops De Vanguardia" werd met 2 bandrecorders opgenomen, waarbij Joern zong, sologitaar en orgel speelde, terwijl Dirk de drums en percussie voor zijn rekening nam en in 1971 uitgebracht.
Deze opnames zijn 1 december 2016 voor het eerst her uitgegeven via het Out-Sider Records label en het album, dat 12 nummers bevat, is zowel op LP + digitale download coupon, als op CD, waarop 17 staan, uitgebracht en vermeldenswaardig is nog, dat er op de CD en digitale download uitgave 5 bonus nummers staan, waarvan er 3 niet eerder verschenen, 1 van een zeer zeldzame privé EP komt en 1 van de EP van The Rabbits.

Het eerste nummer van het album heet "Experimento" en hierin hoor ik Jodi een lekker in het gehoor klinkende uptempo mix van garagerock en pop spelen, die lichte psychedelische invloeden bevat en gevolgd wordt door "Recuerdos De Un Amigo Ruso", een uitstekende aanstekelijke melodische pop song.
Daarna krijg ik een heerlijke psychedelische garagerock song voorgeschoteld, die "Reflexiones Haladas" heet en gevolgd wordt door "Onda Suave", waarin de band een vrij snelle swingende pop song speelt.
Dan volgt "Primavera Amarilla", een prima instrumentaal psychedelisch beat nummer, waarna ik "Arriverdeci" hoor en dit is weer zo'n lekkere licht psychedelische pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
In "Jodi-Ritmo" laat Jodi me genieten van een schitterende psychedelische garagerock song en in "Imagen En Rojo" speelt de band een geweldig stukje instrumentale psychedelische progressieve rock.
Vervolgens hoor ik "Sueño De La Catedral" en daarin krijg ik opnieuw een swingende progressieve song voorgeschoteld, waarna ik "Fantasmas Del Sonido" hoor en dit is weer een fantastisch garagerock nummer, dat instrumentaal gespeeld wordt.
"Canción Cariñosa" is een korte verrukkelijke swingende beat song en in het laatste nummer van de LP, "Espiritu Fosforecente", laat Jodi me genieten van een zware, vrij heftig klinkende, rock song, die invloeden van progressieve rock bevat.
De eerste van de bonus nummers is "Sentimental Moment" getiteld en hierin laat de band horen sterk door de muziek van The Kinks te zijn geïnspireerd en krijg ik een schitterende beat song te horen, die gevolgd wordt door "Buscándote" (The Rabbits), waarin Jodi me een uitstekende psychedelische beat song voorzet.
Verder volgen "Little Butterfly", een heerlijke dansbare swingende aanstekelijke pop song, "Awake", een swingende beat song met hoog dans en meezing gehalte en "Poor Man, Rich Man", een fantastische pop song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, waar ik de invloed van John Lennon in hoor.

"Pops De Vanguardia", van Jodi, is een uitstekend album, dat aangevuld met de bonus nummers, het beluisteren meer dan waard is en ik kan deze schijf dan ook aanraden aan liefhebbers van jaren 60 en 70 muziek, die van beat, garagerock en pop houden. (luister naar de album trailer onder de recensie via de youtube link)
1 opmerking:

 1. Dear Friends
  Thanks for good concept of JODI POPS DE VANGUARDIA
  I want to share a new video with you from 1971 JODI-BLUE REMEMBER
  I hope you like it
  Greetings from Paraguay
  joern wenger
  https://www.youtube.com/watch?v=nKyOWCkIhwY

  BeantwoordenVerwijderen