maandag 14 mei 2018

Review: Öresund Space Collective - Chatoyant Breath (Space Rock Productions, 2018) (Progressieve Rock / Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 25 officiële albums heeft uitgebracht.
Op 9 mei 2018 verscheen het album "Chatoyant Breath" via Space Rock Productions in een beperkte oplage van 500 stuks als 180 gram 2LP, waarvan er 200 op zwart, 180 op donker geel en 120 stuks op oranje vinyl geperst worden, die een klaphoes bevatten en met de handgenummerd zijn, waarbij verder vermeldenswaardig is, dat alle jams van het album in 1 dag opgenomen werden, waarvan de nummers op de vinyl uitgave de bewerkte versies van de jams zijn.
Het album wordt tevens als 2CD in een beperkte oplage van 500 stuks uitgebracht, waarbij opgemerkt kan worden, dat de 2CD uitgave 1 nummer extra bevat en op de CD uitgave hoor je de uitgebreide, dus onbewerkte versies van de jams.
De muzikanten, die op deze uitgave spelen zijn: Nicklas - sologitaar (4 nummers), Nick - sologitaar (4 nummers), Gary - sologitaar (4 nummers), Jiri - basgitaar (3 nummers), Jocke - basgitaar (1 nummer), Mogens - synthesizer (alle nummers) en Dr.Space - synthesizer (alle nummers).

CD 1 bevat 2 nummers, waarvan het eerste het 28 minuten durende "Peaceful Patterns" is en daarin hoor ik de band een geweldige swingende mix van progressieve rock en spacerock spelen, die een aanstekelijk hypnotiserend ritme heeft, waarbij stil zitten geen optie is en dit nummer wordt gevolgd door "het titel nummer "Chatoyant Breath" en hierin neemt de band me mee op een 38 minuten durende ruimtelijke trip, die opnieuw een swingende mix is van progressieve rock en spacerock en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele subtiele tempowisselingen heeft.
Op CD 2 hoor ik Öresund Space Collective starten met "Angular Ambrosia", dat 28 minuten duurt en dit nummer begint in een rustig tempo, dat geleidelijk iets meer snelheid krijgt, waarna de band me ook nu weer een fantastisch aanstekelijk stuk muziek voorschotelt, dat in een hypnotiserend ritme gespeeld wordt, waardoor ik in een lichte trance kom.
In "Turbulent Trepidation" luister ik 23 minuten naar een schitterend melodisch rock nummer met een licht hypnotiserend ritme, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie), om gevolgd te worden door het bonus nummer "Celestial Sensation", waarin de band me nogmaals een heerlijk stuk progressieve rock voorzet, dat enkele prima subtiele tempowisselingen bevat.

Öresund Space Collective heeft me met "Chatoyant Breath" meer dan 2 uur weten te boeien met hun progressieve spacerock en ik kan iedere liefhebber van zowel progressive rock als spacerock deze uitgave dan ook zeer aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten