maandag 14 mei 2018

Review: The Re-Stoned - Chronoclasm (Oak Island Records, 2017) (Stoner / Progressieve Rock)

Componist, gitarist en multi-instrumentalist Ilya Lipkin begon zijn muzikale carrière in diverse lokale bands, waaronder de legendarische dark-folk act
Neutral en het avant-garde trio Yarche-1000-Solnts, voordat hij in 2003 zijn eigen akoestische Neo-folk ensemble Waldsone vormde.
In 2008 richtte hij te Moskou, Rusland, de band The Re-Stoned op samen met basgitarist Vladimir Nikulin en drummer Andrei Pankratov, waarin de band een
muzikale combinatie maakt van spacerock, blues, psychedelische rock en power rock met melodische muzieklijnen in zeventiger jaren stijl.
Hun debuut EP "Return To The Reptiles", die in de repetitieruimte van de band werd opgenomen, werd in 2009 uitgebracht via het R.A.I.G. label in een zeer beperkte hand genummerde oplage van 100 stuks met daarop 4 nummers, waarvan er 2 op de eerste volledige CD, "Revealed Gravitation" uit 2010, in een vernieuwde versie terecht kwamen, die eveneens via R.A.I.G. verscheen.
Ook de CD "Analog" uit 2011 kwam via dat zelfde label op de markt en hun volgende product, "Plasma" uit 2012, werd eveneens via dat label uitgebracht.
Op "Plasma" is er één en ander veranderd in de band, want Vladimir en Andrei spelen hierop niet meer mee en Ilya heeft daarom zelf de bas partijen ingespeeld, terwijl er diverse gast muzikanten aan meewerken en ook op "Re-Session V.2" uit 2013 is de band bezetting anders en speelt Ilya samen met Vasily Bartov - drums, Glenda Pescado - basgitaar en Pete Bingham - sologitaar.
Op het album "Totems", dat in 2014, precies een jaar na "Re-Session V.2" is uitgebracht, is de bezetting opnieuw anders.
Op "Totems", dat zowel op CD als in een gelimiteerde oplage van 400 stuks zwart en 100 stuks gekleurd vinyl (via het Headspin Records label) is verschenen, bestaat de band uit: Ilya Lipkin - sologitaar, basgitaar, sjamaan drum, mandola, mondharp en zang, Alexander Romanov - basgitaar, Vladimir Muchnov - drums, Evgeny (Rasputin) Tkachev - percussie en Nikolay (Mikola) Fedotov - didgeridoo, terwijl Kent Stump van de band Wo Fat in 1 nummer sologitaar speelt als gast muzikant.
Hun volgende album "Reptiles Return" werd in 2016 via het Clostridium Records label uitgebracht en bevat 10 nummers (8 plus 2 bonus nummers), waarvan de eerste 4 nummers eerder op hun debuut EP "Return To The Reptiles" voorkomen en er 2 van de 4 verschenen tevens op het album "Revealed Gravitation" in een andere uitvoering.
Op 15 december 2017 verscheen het album "Chronoclasm" op oranje/paars marmerkleurig vinyl via Oak Island Records in een beperkte oplagen van 200 stuks en tevens in een beperkte oplage van 300 stuks op geel/blauw/zwart marmerkleurig vinyl en als herpersing in een beperkte oplage op groen marmerkleurig vinyl, waarbij aangemerkt kan worden, dat alle drie de uitgaven een promo flyer voor het volgende album bevatten.
Ook werd er een CD uitgave van het album gemaakt, maar deze had een error, waardoor de CD niet afgespeeld kon worden en de productie dus opnieuw moest worden gemaakt.
De band speelt op deze plaat in een nieuwe bezetting en bestaat uit: Ilya Lipkin - elektrische en akoestische gitaar, basgitaar en effecten, Vladimir Kislyakov - basgitaar, Yaroslav Shevchenko - drums en Evgeniy Tkachev (Rasputin) - percussie.

Het album, dat 7 nummers bevat, start met "The Sirens Of Titan" en daarin krijg ik een schitterend melodisch stuk rock voorgeschoteld, dat in een gemiddeld tempo met een licht hypnotiserend drums ritme gespeeld wordt en hier en daar lichte neo-folk invloeden heeft.
Daarna hoor ik "Human Without Body", een geweldige mix van bluesrock en stoner, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een aanstekelijk ritme bevat, waardoor stil zitten geen optie is, totdat de band besluit om in een ander ritme te gaan spelen en het nummer verandert in een stevig stukje stoner en dit wordt gevolgd door "Save Me Under The Emerald Grass", een heerlijk rock nummer, dat diverse tempowisselingen heeft.
In "Psychedelic Soya Barbeque" laat The Re-Stoned me weer genieten van een fantastische mix van bluesrock en progressieve rock, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en in "OC 44" zet de band me een vrij rustig melodisch nummer voor, dat langzamerhand iets meer snelheid krijgt en een aanstekelijk ritme heeft.
Vervolgens speelt de band het titel nummer "Chronoclasm", waarin ik een uitstekende mix van progressieve rock en stoner voorgezet krijg, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en tegen het einde melancholisch wordt en in een traag tempo gespeeld.
Het laatste nummer heet "Quartz Crystals" en hierin laat de band me opnieuw genieten van een verrukkelijk melodisch rock nummer, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en een licht hypnotiserend ritme heeft.

"Chronoclasm" van The Re-Stoned is een heerlijk album, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik kan liefhebbers van progressieve rock en stoner, deze schijf dan ook van harte aanbevelen, maar ook zij, die van bluesrock houden, kan ik aanraden, dit album eens te gaan beluisteren.
(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten