zondag 6 mei 2018

Review: Kaiser - 1st Sound (Oak Island Records, 2018) (Stoner)

Kaiser uit Helsinki, Finland, werd in 2013 opgericht door Otu - zang en sologitaar en Riq - drums, die Pex - basgitaar en eerder met Riq in een band zat, vroegen om in hun band te komen spelen.
Het trio bracht op 27 oktober 2014 hub debuut EP met gelijknamige titel uit, waarna de digitale single "Earthquake" op 11 februari 2018 werd uitgebracht, als voorloper van het debuut album "1st Sound", dat 25 mei 2018 via het Oak Island Records label zowel op LP, CD en als digitale download wordt uitgebracht.

Het album, dat 10 nummers bevat, begint met "High Octane Supersoul", waarin ik een zware stonerrock song in een traag tempo voorgeschoteld krijg, die na 1 minuut meer snelheid krijgt en diverse tempowisselingen heeft, waarna "Desert Eye" volgt en de band een swingende stevige mix van hardrock en stoner in een vrij hoog tempo speelt, waar enkele prima tempowisselingen ingebouwd zijn.
Dan volgt "We Bleed For This", dat eveneens een stevige rock song is, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en swingt en gevolgd wordt door "Voidmaster", een schitterende hardrock song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en enkele subtiele tempowisselingen heeft en vanaf de helft van het nummer
tijdelijk met de snelheid van een trein gespeeld wordt, waarna de band terugkeert naar het maken van hun muziek in het niet al te hoge tempo.
In "Ouroboros" schotelt Kaiser me weer een uitstekende stevige rock song voor, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en in "Intermission", een kort nummer, krijg ik een schitterend stukje gitaarspel te horen.
Daarna hoor ik de single "Earthquake", waarin de band opnieuw een stevige niet al te snelle stonerrock song speelt, die tegen het einde meer snelheid krijgt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Fuzz Of Fury", een lekkere in het gehoor klinkende hardrock song, die diverse tempowisselingen heeft en swingt.
Vervolgens hoor ik "King Of Horizon" en daarin gaat de band verder met het maken van hun stevige mix van stoner- en hardrock, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en enkele tempowisselingen bevat, waarna het laatste nummer, "Galactic Crusade", volgt en ik een geweldig rustig progressief nummer hoor, dat een aangenaam melodisch ritme heeft en ruimtelijke invloeden bevat.

"1st Sound" van Kaiser is een prima debuut album van de band, dat vol energetische hardrock en stonerrock nummers staat, die swingen en ik kan deze schijf dan ook van harte aanraden, aan hen, die van deze muzieksoorten houden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten