maandag 5 april 2021

Review: Sula Bassana - CV Sessions (Sulatron Records, 2021) (Elektronisch / Progressieve Rock)

In 2002 verscheen via het Nasoni label de LP "Dreamer" als debuut van multi instrumentalist Dave Schmidt, alias Sula Bassana, die alle instrumenten voor zijn rekening nam en bijna alle nummers zelf schreef.
Vervolgens werd "Dreamer" op CD uitgebracht en verscheen in 2004 via Dave's eigen Sulatron label en in 2005 nogmaals, maar dit keer via het Elektrohasch label en in 2012 bracht Dave deze CD opnieuw uit, aangevuld met 2 bonus nummers, die van zijn 7 inch vinyl single "Vegetable Man" / "Perry Rhodan" uit 2009 komen (Nasoni Records).
Tussen 2002 en 2012 bracht Dave diverse CD's en LP's uit, zoals de split LP met Vibravoid "Retronique" (Nasoni, 2003), "Sula Bassana And The Nasoni Pop Art Experimental Band Vol.1" (CD, Nasoni, 2006), "The Night" (CD, Sulatron, 2009 / LP, Pancromatic Records, 2009), "Kosmonauts" (CD, Sulatron, 2010) en "Dark Days" (CD/2LP, Sulatron, 2012) plus de single "Vegetable Man"/ "Perry Rhodan" (7 inch vinyl, Nasoni, 2009), plus diverse CD-R uitgaven, terwijl in 2014 de LP "Sula Bassana - Disappear + 3AM - Waves" via het Headspin label verscheen, waarbij 3AM een alias is van Chino Burga, een legendarische underground rockmuzikant uit Lima, Peru, die reeds 20 jaar bezig is met het maken van vrij heftige muziek en in verschillende rock bands speelt (La Ira De Dios, Necromongo, La Garua en Los Entierros).
Normaal gesproken speelde Dave nooit live onder de naam Sula Bassana, maar op het Roadburn festival te Tilburg, Nederland, maakte hij daar een uitzondering van en vormde een band rond zich, die voor deze gelegenheid bestaat uit: Sula Bassana - sologitaar, synthesizer, mellotron en FX, Komet Lulu - basgitaar en FX, Rainer Neeff - sologitaar en FX en Marcus Schnitzler - drums.
"Live At Roadburn Festival 2014" bevat bijna het hele concert van de band, dat via het Sulatron Records label zowel op CD als LP is verschenen, waarbij de CD 13 maart 2015 werd uitgebracht en de LP op 8 mei 2015 in een gelimiteerde oplage van 777 stuks op marmer kleurig vinyl, waarbij verder opgemerkt kan worden, dat het album ook deze keer door krautrock legende Eroc gemasterd is en het artwork door Lulu Artwork (Komet Lulu) is gedaan.
Ook album "Shripwrecked" van Sula, dat 12 februari 2016 verscheen, is zoals gewoonlijk gemasterd door Eroc, maar waar normaal gesproken het artwork door Lulu Artwork wordt verzorgd, heeft hij deze keer gekozen voor het schilderwerk van Frank Lewecke, die ook de hoes van zijn album "The Night" maakte.
Op zijn CD album "Organ Accumulator + Disappear", dat 17 februari 2017 is verschenen, heeft hij er voor gekozen zijn nummers van de split LP "Disappear" /  "Waves" nogmaals uit te brengen, maar nu gekoppeld aan "Organ Accumulator", dat in het voorjaar op LP via het Deep Distance Records label zal verscheen.
Zijn album "The Ape Regards His Tail - Original Soundtrack", een science-fiction film van film maker Michael Yates, verscheen 7 juli 2017 via zijn eigen Sulatron Records label op CD en bevat 8 nummers, waarbij Dave gebruik maakte van synthesizers, mellotron, orgel, elektrische gitaar, elektrische piano en strijkers ensembles.
Op 10 januari 2020 verscheen "The Box", waarin 6 LP's zitten in een beperkte oplage van 500 stuksvia Pancromatic Records en deze werd eveneens als 6 CD via Sulatron Records in een beperkte oplage van 500 stuks uitgebracht, waarbij het vermelden waard is, dat de box bestaat uit de albums "Endless Winter" (2006), "Silent Music" (2009), "Retronique" (2003) , Disappear" (2014) en een CD met onuitgebrachte nummers.
Op 16 april 2021 brengt Sula een nieuw album uit, getiteld "CV Sessions", waarop 10 nummers staan, die in de corona periode maart 2020 tot december 2020 zijn opgenomen en via Sulatron Records als CD in een beperkte oplage van 500 stuks worden uitgebracht, waarna het album in de zomer van 2021 via Pancromatic Records als 2LP in een beperkte oplage van 400 stuks op 180 gram vinyl zal verschijnen.
Ook op dit album bespeelt Sula alle instrumenten weer zelf en is de mastering gedaan door krautrock legende Eroc en verder is vermeldenswaardig, dat het nummer "What is Reality?", dat wel vermeld staat op de CD, maar door tijd overschrijding niet op de CD staat, via de bijgeleverde download code te beluisteren en te downloaden is.

Het album start met "A Nice Constellation Of The Planets", waarin Sula Bassana een elektronisch stuk muziek ten gehore brengt, dat rustig begint en na korte tijd iets meer snelheid krijgt, waaraan een krautrock ritme toegevoegd wordt en dit wordt gevolgd door "Wtf?", een elektronisch nummer, dat in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en een eentonig licht hypnotiserend terugkerend ritme heeft.
Daarna volgen "Wollschweber", een zwaar depressief klinkend nummer, dat in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en melodische invloeden heeft en "What Is Reality?", een heerlijk progressief nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme.
In "Ruins Of Civilisation" zet Sula Bassana me een 20 minuten durend nummer voor, dat langzaam begint, na korte tijd iets meer snelheid krijgt en over gaat in een geweldig stuk muziek met een terugkerend ritme en krautrock invloeden, om halverwege te veranderen en meer elektronisch wordt, ruimtelijke invloeden toegevoegd krijgt, om dan opnieuw te veranderen in een up[tempo rock nummer met een terugkerend ritme, dat swingt en in "Foggy Forest" laat hij me genieten van een schitterend rustig nummer met progressieve rock en lichte country invloeden.
Dan volgen "Tick Attacks!", een mooi elektronisch nummer met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme, dat aanzet tot dansen en "Little Birdy", een uitstekend hypnotiserend nummer, dat in een rustig tempo gespeeld wordt.
Verder hoor ik "They Have Landed And They Come In Colours", een verrukkelijke mix van dance, krautrock en progressieve rock, die in een aanstekelijk dansbaar terugkerend ritme wordt gespeeld en "Der Traurige Essigfisch", een langzaam elektronisch post-rock nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en melodische invloeden en een terugkerend ritme heeft.

"CV Sessions" van Sula Bassana is een fantastische CD, die vol puike nummers met terugkerende ritmes staat, waar ik met veel plezier heb zitten luisteren en ik kan iedere liefhebber van progressieve elektronische muziek deze schijf dan ook sterk aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten