zondag 15 oktober 2023

Review: In The Labyrinth - To Our Rescue (Eigen Beheer, 2023) (Psychedelisch / Oosters)

Net voor het einde van 2011 kwam de CD "One Trail To Heaven" uit op het Amerikaanse Trail Records label van de Zweedse band In The Labyrinth, die vanaf 1996 zo nu en dan een CD uitbrengt.
Drijvende krachten achter deze band zijn multi-instrumentalist Peter Lindahl, die al sinds halverwege de jaren 60 bezig is met het maken van muziek en basgitarist Hakan Almkvist (Ensemble Nimbus, Orient Squeezers, Flying Food Circus en Tweendeck 2), die ook nog verschillende oosterse instrumenten bespeelt, waaronder de sitar, tabla en E-bow gitaar.
In 1996 bracht In The Labyrinth hun eerste CD uit, getiteld "The Garden Of Mysteries", die in 2012 opnieuw werd uitgebracht door het Transubstans label.
In 1999 kwam de opvolger "Walking On Clouds" op de markt en in 2002 "Dryad", en beide CD's werden door Record Heaven uitgebracht.
Op "One Trail To Heaven", waarop enkele gastmuzikanten meedoen (Helena Selander - zang, Marcos Chagallo - viool, Stefan Andersson - gitaar en basgitaar), staan verscheidene songs van die CD's, aangevuld met onuitgebrachte nummers en alternatieve versies.
Het vijfde album van de band heet "Samas Antaral" en was, na een vertraging van bijna 25 jaar, eindelijk klaar.
De meeste nummers van het album werden reeds in het begin van de jaren 90 opgenomen, maar er staan ook enkele nummers en delen daarvan op, die uit de periode 1973-1974 stammen, terwijl er tevens stukken op staan, die recentelijk werden gemaakt.
In 1980 vormden Peter Lindahl, Mikael Gejel en Ulf Hansson de band Aladdin’s Lantern, die in de 10 jaar daarna regelmatig van bezetting wisselde, waarbij Peter de constante factor was.
Één van de muzikanten, die in die tijd in de band speelde, die vanaf 1993 Labyrinth heette en een jaar later In The Labyrinth, was Stefan Andersson en een ander was Karin Langhard-Gejel.
De muziek, die de band speelde was Midden Oosters georiënteerd en had tevens invloeden van Griekse, Turks populaire en Indiase klassieke muziek, maar ook The Beatles, The Beach Boys, Bo Hansson, Mike Oldfield, Ennio Morricone, Goran Bregovic en Pink Floyd waren inspiratie bronnen.
Het album, "Samas Antaral", dat op 27 april 2018 door het Transubstans label uitgebracht werd als CD en als digitale download, is gebaseerd op de gelijknamige saga, die door Stefan Ottman en Mikael Gejel in de jaren 80 werd geschreven, als serie, voor het fantasy tijdschrift "Drömskrinet". 
De muzikanten, die deel uit maken van deze opnamen zijn: Stefan Ottman - verteller, koorzang, chants, akoestische 6 en 12 snarige gitaar, kazoo, keyboards en recorders, Peter Lindahl - zang, koorzang en chants, sologitaar, 6 en 12 snarige gitaar, Turkse saz, basgitaar, synthesizer bas, mellotron, recorders, keyboards, kerkorgel, percussie, zither, okarina, shennai, schalmei, bas viool, mandoline, barok traverse, quena, gebogen gitaar en geluid effecten, Hakan Almkvist - sitar, basgitaar, Indiase tabla en E-bow gitaar, Helena Selander - engelachtige stem en koorzang, Robert Eklund - pedaal gitaar, Keltische harp, oud en boog luit, Alejandro Vega - Pan fluit, viool en charango (gitaar uit de Andes), Marcos Chagallo - viool, Micke Lövroth - viool, Fereidon Nadimi - Daf,
Miriam Oldenburg - accordeon,  Carlos Yoyi - trompet (1 nummer), Styrbjörn Bergelt - wilgen fluit (1 nummer), Stefan Lakatos - trimba (1 nummer) en Kaijsa Vilhuinen - chants (1 nummer) en vermeldenswaardig is ook, dat het schilderwerk en tekeningen door Peter Lindahl zijn gemaakt, terwijl Hakan Almkvist voor het grafische ontwerp zorgde.
Op 13 september 2023 is er een nieuw album van de band uitgebracht, getiteld "To Our Rescue" en hierop staan 15 nummers.
Peter Lindahl - akoestische en elektrische gitaar, basgitaar, mellotron, zither, mandoline, koorzang, quena, percussie, keyboards, razor en geluideffecten, Helena Selander - engelachtige stem en koorzang en Håkan Almkvist - sitar spelen met de volgende muzikanten: Stefan Lakatos - koorzang (track 1), Stefan Ottman - koorzang (track 1), Marcos Chagallo - viool, Robert Eklund - oud en Sven-Ingvar Ahlin - bariton saxofoon.

Het album begint met "Braun Raga", waarin In The Labyrinth een uitstekende psychedelische rock song speelt, die een gemiddeld tempo heeft, een aanstekelijk terugkerend ritme bevat en Oosterse invloeden heeft en gevolgd wordt door "Sleeping Katla", een mooi rustig Oosters klinkend nummer met melodische invloeden, "To Our Rescue", een lekker in het gehoor klinkende song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme en "Ray Of Hope", een heerlijke Oosters nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme dat aanzet tot dansen. 
Daarna volgen "Sanctus" (dat ook op het album Various Artists - The Sign Of The Crab van Friends Of The Fish uit 2022 staat), een prachtig Oosters klinkend nummer met een niet al te hoog tempo, dat diverse subtiele tempowisselingen bevat en lichte folk invloeden heeft, "The Black Plague", een fantastisch nummer met een niet al te hoog tempo, die een dreigende uitstraling heeft en "The Vegetable Man", een puike cover van het Syd Barrett nummer.
In "Waiting For A Miracle - 1" zet In The Labyrinth me een schitterend nummer voor met een terugkerend ritme en prima zang voor, in "Santa's Gone Fishing" krijg ik een instrumentaal nummer met een terugkerend ritme te horen, in "Ukraine Burning" hoor ik de band een enigszins triest nummet met een langzaam tempo spelen en in "Mr Minister" laat de band me genieten van een song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme.
Dan volgen "Gondwana", een verrukkelijk instrumentaal nummer met een gemiddeld tempo en een vrolijk aanstekelijk ritme, waarbij stil zitten geen optie is, "A Q Blues", een heerlijke song met  Oosterse invloeden, een aanstekelijk ritme en een niet al te hoog tempo, "Waiting For A Miracle - 2", een Oosters nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, dat 1 minuut voor het einde zang krijgt toegevoegd en "Goa Goodbye", een prachtig triest klinkend Oosters nummer met een langzaam tempo.

"To Our Rescue" van In The Labyrinth is een lekker in het gehoor klinkend digitaal album, dat verrukkelijke nummers bevat waar ik van begin tot einde ontzettend van heb genoten en ik raad iedere liefhebber van Oosterse muziek deze schijf dan ook sterk aan.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten