zondag 8 oktober 2023

Review: Dr Space's Alien Planet Trip - Vol 7 - Space With Bass III (Eigen Beheer, 2023) (Experimenteel)

De van origine afkomstige Amerikaan Scott Heller, alias Dr Space is oprichter van het Öresund Space Collective, waarvan de overige bandleden uit Denemarken en Zweden komen.
Van de band verschenen al meer dan 20 albums en in de loop der jaren maakte Scott ook solo diverse opnamen, die niet werden uitgebracht en hierbij speelde hij: analoge synthesizers, Korg Monotron, Yamaha CS-10, Octave Cat SRM II, Custom Modular synthesizer en OSCar.
Omdat hij wel het idee had iets met deze opnamen te doen, vroeg hij Nicklas Sörensen (sologitaar en effecten) van de Deense band Papir en Richard Orlando (sologitaar en geluid manipulaties) van Alien Planetscapes uit Amerika, om op enkele nummers mee te spelen.
Dat resulteerde in het album "Vol 1", dat onder de naam Dr Space's Alien Planet Trip in maart 2017 in een beperkte oplage van 300 stuks met een klaphoes verscheen, waarvan er 100 in verschillende kleuren werden geperst en tevens verscheen het album als digitale download met 1 extra nummer (digitale bonus track, zonder Niklas), terwijl de eerste 50 exemplaren een gesigneerde poster bevatten.
Op 4 mei 2018 verscheen het tweede solo album van Dr. Space's Alien Planet Trip, getiteld "Vol.2- Gloomy Horizon" en hierop speelt Stefan Krey op bas- en sologitaar mee in 3 nummers, terwijl Daniel Lars eveneens sologitaar in deze nummers speelt.
Het album, dat 6 nummers bevat, werd door het Space Rock Productions label in een beperkte oplage van 410 stuks op 180 gram vinyl uitgebracht, waarvan er 100 op zwart, 155 op licht groen en 155 op rood vinyl werden geperst.
Precies een jaar later, op 4 mei 2019 dus, verscheen "Vol. 3 - Featuring Martin Weaver" via dit label in een zeer beperkte oplage van 318 stuks op 2LP, waarvan er 102 op zwart en 216 op lucht blauw 180 gram vinyl zijn geperst, die met de hand genummerd zijn en vermeldenswaardig is, dat er 2 extra nummers beschikbaar zijn, die alleen als digitale downloads zijn uitgebracht.
Op 5 mei 2020 verscheen de CD uitvoering van "Vol.4 - Space With Bass" in een beperkte oplage van 200 stuks via Space Rock Productions en op 30 juni 2020 brengt dit label het album in een beperkte oplage van 300 stuks als 2LP uit, waarvan er 200 op zwart en 100 op turquase 180 gram vinyl zijn geperst en met de hand genummerd zijn en een A3 poster plus een download code bevatten.
Vermeldenswaardig is verder, dat de CD 6 nummers bevat, terwijl de 2LP een extra nummer heeft en deze werden eind 2019, begin 2020 opgenomen en hierop wordt Dr.Space bijgestaan door Hasse Horrigmoe (Tangle Edge) op basgitaar, waarbij hij zelf op een analoge synthesizer en sequencer speelt.
Dr Space's Alien Planet Trip - "Vol 5 Search In Of" verscheen op 11 juni 2021 en daarbij bestond de band uit: Dr Space- analoge and digitale synthesizers, Pat Harrington - sologitaar en effecten, Suzuki Junzo- sologitaar en effecten en Hasse Horrigmoe- basgitaar (tracks 1 en 2).
Het album "Space with Bass II", waarop 8 nummers staan, is een soort vervolg op "Vol.4 - Space With Bass" en verscheen 20 januari 2022 als CD in een beperkte oplage van 100 stuks, als CD bundel ("Vol.4 Space With Bass", "Vol.5 Search In Of" en "Vol.6 Space with Bass II") en als digitale download en hierop spelen William Kopecky - sologitaar (3 nummers) en Hasse Horrigmoe - basgitaar (5 nummers) en deze is op 15 september 2023 gevolgd door "Vol 7 - Space With Bass III", dat 6 nummers bevat, door Dr Space en Hasse Horrigmoe wordt gespeeld en in eigen beheer als CD in een beperkte oplage van 100 stuks is uitgebracht.

Het album start met "Get Out Of My Way", waarin Dr Space's Alien Planet Trip met een eentonige noot begint, waaraan een terugkerend ritme en spacerock klanken worden toegevoegd, zodat de muziek een licht hypnotiserende werking krijgt.
Daarna volgt "Dreams Of Andromeda", een nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme, waartussen experimentele synthesizer klanken worden gespeeld, waardoor de muziek lichtelijk chaotisch klinkt.
In "Dare To Do It Your Own Way" zet Dr Space's Alien Planet Trip me een psychedelisch stukje muziek voor, dat een terugkerend ritme met krautrock invloeden heeft en ruimtelijke klanken bevat.
Dan volgt "Where The Faires Go After Dark", dat met het geluid van de wind start, om er al snel een terugkerend ritme en Oosterse klanken bij te krijgen.
Vervolgens hoor ik "Lurky Creatures", een heerlijk nummer met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme, dat een lichte trance oproept en experimentele synthesizer elementen bevat.
Het laatste nummer heet "Knocks The Dogs Right Out" en hierin brengt het duo nogmaals een nummer met een aanstekelijk terugkerend ritme ten gehore, waartussen synthesizer klanken gespeeld worden, die tegen het einde van het nummer orkestraal klinken.

"Vol 7 - Space With Bass III" van Dr Space's Alien Planet Trip is een niet alledaagse schijf, die muziek voor liefhebbers van terugkerende ritmes met experimentele invloeden bevat en ik kan hen dan ook aanraden deze schijf eens te gaan beluisteren en zelf een oordeel over de muziek te vellen.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten