zondag 15 oktober 2023

Review: Unifony - III (Volkoren, 2023) (Smooth Jazz)

Unifony werd in 2016 te Amsterdam, Nederland, opgericht door Minco Eggersman - drums en Theodoor Borger - piano.
Het duo bracht op 12 oktober 2018 hun debuut album "Unifony" als LP, als CD en als digitale download uit en deze werd gevolgd door "Abide" (digitaal nummer, 20 december 2019), "Dicover" (30januari 2020), "Fever" (digitaal nummer, 19 maart 2020), "Move" (digitaal nummer, 17 juli 2020), "Unifony II" (LP, CD en digitale download, 14 augustus 2020) en op 3 november 2023 verschijnt hun album "Unifony III", waarop het duo medewerking krijgt van Moya Brennan (Clanned) - harp en Nils Petter Molvaer - trompet.
Dit album werd vooraf gegaan door de digitale nummers "Approach" (23 juni 2023), "Noir" (4 augustus 2023), "Susan" (6 september 2023) en "Yield" (6 oktober 2023), die ook op het album staan.

"III", dat 10 nummers bevat, begint met "Yield", waarin Unifony een prachtig rustig avant garde nummer met jazz invloeden en een terugkerend ritme speelt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en dit wordt gevolgd door "Thrive", een uitstekend nummer met een gemiddeld tempo terugkerend ritme en "Approach", een heerlijk smooth jazz nummer met een langzaam tempo en een aanstekelijk ritme.
Daarna volgen "Return", een rustig nummer met een terugkerend ritme, "Swarm", een traag nummer met jazz invloeden, dat halverwege iets meer snelheid krijgt, "Sync", eveneens een mooi rustig nummer met jazz invloeden en "Courtesy", een langzaam jazz nummer met een aanstekelijk ritme.
In "Susan" zet Unifony me opnieuw zo'n soortgelijk nummer voor, in "Neigh" krijg ik nogmaals een langzaam nummer te horen in dezelfde stijl en in "Noir" hoor ik het duo een langzaam smooth jazz nummer ten gehore brengen.

"III" van Unifony is een prima plaat, die vol met rustige smooth jazz nummers staat en ik raad liefhebbers van deze muziekstijl dan ook aan eens naar deze schijf te gaan luisteren en zelf hun oordeel hierover te vellen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten