maandag 23 april 2018

Review: Dr. Space's Alien Planet Trip Vol.2 - Gloomy Horizon (Space Rock Productions, 2018) (Elektronisch / Progressieve Rock)

De van origine afkomstige Amerikaan Scott Heller, alias Dr Space is oprichter van het Öresund Space Collective, waarvan de overige bandleden uit Denemarken en Zweden komen.
Van de band verschenen al meer dan 20 albums en in de loop der jaren maakte Scott ook solo diverse opnamen, die niet werden uitgebracht en hierbij speelde hij: analoge synthesizers, Korg Monotron, Yamaha CS-10, Octave Cat SRM II, Custom Modular symthesizer en OSCar.
Omdat hij wel het idee had iets met deze opnamen te doen, vroeg hij Nicklas Sörensen (sologitaar en effecten) van de Deense band Papir en Richard Orlando (sologitaar en geluid manipulaties) van Alien Planetscapes uit Amerika, om op enkele nummers mee te spelen.
Dat resulteerde in het album "Vol 1", dat onder de naam Dr Space's Alien Planet Trip in maart 2017 in een beperkte oplage van 300 stuks met een klaphoes verscheen, waarvan er 100 in verschillende kleuren werden geperst en tevens verscheen het album als digitale download met 1 extra nummer (digitale bonus track, zonder Niklas), terwijl de eerste 50 exemplaren een gesigneerde poster bevatten.
Op 4 mei 2018 verschijnt het tweede solo album van Dr. Space's Alien Planet Trip, getiteld "Gloomy Horizon" en hierop speelt Stefan Krey op bas- en sologitaar mee in 3 nummers, terwijl Daniel Lars eveneens sologitaar in deze nummers speelt.
Het album, dat 6 nummers bevat, wordt door het Space Rock Productions label in een beperkte oplage van 410 stuks op 180 gram vinyl uitgebracht, waarvan er 100 op zwart, 155 op licht groen en 155 op rood vinyl worden geperst.

Het eerste nummer van het album heet "A New Beginning" en daarin krijg ik een schitterend rustig nummer voorgeschoteld, dat hoofdzakelijk op gitaar gespeeld wordt en me in een toestand van rust brengt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Boogie With Fidel", een experimenteel klinkend ruimtelijke muziek, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, dat na enkele minuten tijdelijk een dansbaar karakter krijgt, om dan weer verder te gaan in het vorige ritme en tempo, waarna het hele proces enkele keren herhaald wordt.
Dan volgt "The Dark Room Becomes Blue" en hierin brengt Dr. Space's Alien Planet Trip Vol.2 een fantastisch duister klinkend nummer ten gehore, waarin  invloeden van dark wave, spacerock en progressieve rock tot een geheel samengesmolten worden, waarna "Alien Talk" volgt en Dr. Space me een uitstekend ruimtelijk nummer voorzet, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en vrij melodisch klinkt.
In "Lost In The Cave" laat Dr. Space me genieten van een geweldige mix van progressieve rock en spacerock, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en in het bonus nummer, dat niet op de hoes vermeld staat en ik dus maar "Gloomy Horizon" zal noemen, krijg ik een verrukkelijk stuk elektronische muziek te horen, waarin ruimtelijke invloeden gecombineerd worden met experimentele klanken, waarbij het geheel in een vrij rustig tempo gespeeld wordt en abrupt eindigt.

"Gloomy Horizon" van Dr. Space's Alien Planet Trip Vol.2 is een heerlijk album, waar in van begin tot einde heb genoten en ik kan deze schijf dan ook van harte aanbevelen aan elke liefhebber van progressieve rock en elektronische muziek.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten