maandag 23 april 2018

Review: Vibravoid - Live At Rheinkraut Festival (Stoned Karma Records, 2018) (Psychedelisch / Krautrock)

Vibravoid werd in 1990 te Düsseldorf, Duitsland, opgericht en bestaat uit: Christian Koch - zang en sologitaar, Frank Matenaar - drums en Dario Treese - orgel.
De band heeft zich muzikaal laten inspireren door o.a. (een vroege) Pink Floyd, Electric Prunes, Strawberry Alarm Clock en Spacemen 3 en talloze andere psychedelische progressieve rock bands.
Sinds 2000 heeft Vibravoid diverse LP's en CD's uitgebracht via verschillende labels, zoals: Triggerfish, Nasoni, Anzitisi Records, Krauted Mind Records, Herzberg Verlag en Sulatron.
Nadat ze begin 2013 hun eigen label Stoned Karma Records hebben opgericht, verschijnen daarop hun platen (onder andere "Psychedelic Blueprints - An Introspection Of The Years 2000-2013" en de 6 CD box "Loudness For The Masses"), maar ook staat de band met een nummer ("Nearby Shiras", een cover van Kalacakra) op de LP Head Music van het Fruits De Mer Records label en is in 2013 de 7" gekleurd vinyl single "Colour Your Mind", waarop 3 covers staan, uitgebracht via dat zelfde label uit Engeland, gevolgd in 2015 door de 7" gekleurd vinyl single "Steppin' Stone" , die eveneens 3 covers bevat en via Fruits De Mer verscheen.
De band stond op het "14th Dream Of Dr.Sardonicus" festival te Cardigan, Wales, dat van 5 tot 7 augustus plaats vond en georganiseerd werd door Fruits De Mer Records, waarbij één van de live nummers ongetwijfeld hun nieuwe 7" gekleurde vinyl single met klaphoes, "In-A-Gadda-Da-Vida", was, die 9 augustus 2016 in beperkte oplage via Fruits De Mer Records verschenen is.
De single, werd 30 september 2016 gevolgd door hun nieuwe album "Wake Up Before You Die", dat op hun Stoned Karma Records in een beperkte oplage op LP en CD werd uitgebracht, waarbij de CD uitvoering 4 extra live nummers bevat.
Via Stoned Karma Records verschenen in 2017 de albums "A Night At The Museum" (3LP) en "Triptamine E.P. Volume 5", dat tijdens hun "wake Up Before You Die" optreden in Haus Der Jugend in 2016 werd opgenomen en in een beperkte oplage van 1000 LP's inclusief een kleurenposter op A10 formaat uitgebracht is en op 17 november 2017 verscheen "Mushroom Mantra's", zowel op LP als CD en als download, waarbij vermeldenswaardig is, dat de pre-order editie van de LP in een beperkte oplage van 200 stuks op gekleurd vinyl geperst is en een poster plus picture postcard disc bevat, die een nummer bevat, dat niet op de LP staat, terwijl op de CD uitgave 3 extra nummers staan, die tijdens een opname sessie uit 1992 stammen en niet eerder zijn uitgebracht.
Stoned Karma Records brengt op 25 mei 2018 2 albums van de band tegelijk uit, dat zijn: "Vibrations From The Cosmic Void", die in een beperkte oplage van 500 LP's als pre-order een bonus LP bevat, terwijl het album tevens in een beperkte oplage van 1000 stuks in 3 kleuren zonnestralen vinyl en als CD en digitale download verschijnt en het andere album,"Live At Rheinkraut Festival", waarop basgitarist Ufo Walter te horen is, wordt als 2CD en digitale download uitgebracht.

De 2CD "Live At Rheinkraut Festival", die 16 februari 2018 te Düsseldorf werd opgenomen, bevat slechts 2 nummers, waarvan "Your Mind Is At Ease" op CD1 het eerste is en daarin speelt Vibravoid een 47 minuten durend nummer, dat met eentonige synthesizer klanken begint, waarna de muziek langzaam verandert en ik een fantastisch progressieve psychedelische rock song voorgezet krijg, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een hypnotiserend ritme bevat, waardoor ik de muziek ingezogen lijk te worden, waarna de band het tempo langzaam op voert, om tot een climax te komen, om vervolgens weer over te gaan in een rustiger tempo, waarin ook de eentonige synthesizer klanken weer een belangrijke rol gaan spelen. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
"Ballspeaker" is een veel gespeeld nummer van de band en deze uitvoering, die iets meer dan 70 minuten duurt, is de langste, die ik tot nu toe gehoord heb.
Hierin begint de band in een rustig tempo, dat na korte tijd meer snelheid krijgt en een dansbaar ritme heeft, waardoor stil zitten niet mogelijk blijkt en langzaam verandert de muziek in een geweldig stuk krautrock, dat een hypnotiserend ritme bevat, om opnieuw te veranderen, waarna ik een stukje uptempo progressieve rock voorgezet krijg, dat over gaat in een rustiger tempo en vervolgens weer verandert in een schitterende aanstekelijke krautrock song, die me opnieuw in beweging brengt en naar het einde toe tijdelijk meer psychedelisch en experimenteel wordt, om daarna terug te keren naar het krautrock ritme, waarmee de band me in trance weet te houden.

Vibravoid heeft me met "Live At Rheinkraut Festival" mee op reis genomen in één grote lange trip, waarvan ik na afloop even de tijd nodig had om bij te komen en ik kan dit meesterlijke album dan ook sterk aanraden aan hen, die van krautrock en psychedelische rock houden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten