maandag 30 april 2018

Review: Vibravoid - Vibrations From The Cosmic Void (Stoned Karma Records, 2018) (Psychedelisch / Krautrock)

Vibravoid werd in 1990 te Düsseldorf, Duitsland, opgericht en bestaat uit: Christian Koch - zang en sologitaar, Frank Matenaar - drums en Dario Treese - orgel.
De band heeft zich muzikaal laten inspireren door o.a. (een vroege) Pink Floyd, Electric Prunes, Strawberry Alarm Clock en Spacemen 3 en talloze andere psychedelische progressieve rock bands.
Sinds 2000 heeft Vibravoid diverse LP's en CD's uitgebracht via verschillende labels, zoals: Triggerfish, Nasoni, Anzitisi Records, Krauted Mind Records, Herzberg Verlag en Sulatron.
Nadat ze begin 2013 hun eigen label Stoned Karma Records hebben opgericht, verschijnen daarop hun platen (onder andere "Psychedelic Blueprints - An Introspection Of The Years 2000-2013" en de 6 CD box "Loudness For The Masses"), maar ook staat de band met een nummer ("Nearby Shiras", een cover van Kalacakra) op de LP Head Music van het Fruits De Mer Records label en is in 2013 de 7" gekleurd vinyl single "Colour Your Mind", waarop 3 covers staan, uitgebracht via dat zelfde label uit Engeland, gevolgd in 2015 door de 7" gekleurd vinyl single "Steppin' Stone" , die eveneens 3 covers bevat en via Fruits De Mer verscheen.
De band stond op het "14th Dream Of Dr.Sardonicus" festival te Cardigan, Wales, dat van 5 tot 7 augustus plaats vond en georganiseerd werd door Fruits De Mer Records, waarbij één van de live nummers ongetwijfeld hun nieuwe 7" gekleurde vinyl single met klaphoes, "In-A-Gadda-Da-Vida", was, die 9 augustus 2016 in beperkte oplage via Fruits De Mer Records verschenen is.
De single, werd 30 september 2016 gevolgd door hun nieuwe album "Wake Up Before You Die", dat op hun Stoned Karma Records in een beperkte oplage op LP en CD werd uitgebracht, waarbij de CD uitvoering 4 extra live nummers bevat.
Via Stoned Karma Records verschenen in 2017 de albums "A Night At The Museum" (3LP) en "Triptamine E.P. Volume 5", dat tijdens hun "wake Up Before You Die" optreden in Haus Der Jugend in 2016 werd opgenomen en in een beperkte oplage van 1000 LP's inclusief een kleurenposter op A10 formaat uitgebracht is en op 17 november 2017 verscheen "Mushroom Mantra's", zowel op LP als CD en als download, waarbij vermeldenswaardig is, dat de pre-order editie van de LP in een beperkte oplage van 200 stuks op gekleurd vinyl geperst is en een poster plus picture postcard disc bevat, die een nummer bevat, dat niet op de LP staat, terwijl op de CD uitgave 3 extra nummers staan, die tijdens een opname sessie uit 1992 stammen en niet eerder zijn uitgebracht.
Stoned Karma Records brengt op 25 mei 2018 2 albums van de band tegelijk uit, dat zijn: "Vibrations From The Cosmic Void", die in een beperkte oplage van 500 LP's als pre-order een bonus LP bevat, terwijl het album tevens in een beperkte oplage van 1000 stuks in 3 kleuren zonnestralen vinyl en als CD en digitale download verschijnt en het andere album,"Live At Rheinkraut Festival", waarop basgitarist Ufo Walter te horen is, wordt als 2CD en digitale download uitgebracht.

"Vibrations From The Cosmic Void" bevat 5 nummers (de CD heeft 2 extra nummers) en begint met "Vibrations From The Cosmic Void Part II", waarin de band een fantastisch stuk psychedelische rock ten gehore brengt, dat in een iets boven gemiddeld tempo gespeeld wordt, waardoor ik meteen in andere realiteit kom (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en dit nummer loopt naadloos over in "The Modular System", een geweldige hypnotiserende instrumentale mix van psychedelische rock en krautrock.
In "Melodies Of The Stars" laat de band me opnieuw genieten van een mix van krautrock en psychedelische rock, die een hypnotiserend ritme heeft, waardoor ik verder in de ban van hun muziek kom en in "The Cosmic Playground" neemt Vibravoid me mee op een verrukkelijke ruimtelijke trip van bijna 20 minuten door hun psychedelische muziek, die Oosterse invloeden heeft, wisselende tempo's bevat en me in hogere sferen brengt.
Het laatste nummer van de LP heet "Frequencies Of The Cosmos" en daarin krijg ik een heerlijke mix van psychedelische rock en spacerock voorgeschoteld, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.
De eerste van de 2 bonus nummers van de CD heet "Mirrorspace" en in dit 20 minuten durende nummer zet de band me een schitterend eentonig klinkend  ruimtelijk psychedelisch nummer voor, waardoor ik in een lichte trance kom en dit wordt in een traag tempo gespeeld, om gevolgd te worden door "Milchstrasse 14. Köln", een swingende uptempo mix van kraut- en spacerock, waarbij stil zitten geen optie is.

Vibravoid heeft me met "Vibrations From The Cosmic Void" vanaf het begin tot eind in de ban van hun muziek gehouden en ik kan dit meesterwerk dan ook ten zeerste aanraden aan een ieder, die van psychedelische rock en/of van krautrock houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten