zondag 8 maart 2020

Review: Mark McDowell And Friends - Breakthrough (Friends Of The Fish, 2020) (Psychedelisch)

Het psychedelische folk collectief Mark McDowell And Friends werd in 2011 te Bristol, Engeland, opgericht en haalt zijn inspiratie uit de folk scene van de eind jaren 60 en begin jaren 70.
Hun debuut album "Community Heat" verscheen op 3 oktober 2011 op CD en als digitale download, waarna "McDowell Chamber Union" (7" EP, digitale download, 19 november 2012), "Mark McDowell EP" (digitale EP, 30 mei 2013), "Drifter EP" (digitale EP, 26 oktober 2013), "Girls of Belvoir" (7" single, 2013, Fruits De Mer Records), "Time Machine" (CD album, digitale download, 21 november 2014), "Modern Folk Group EP" (digitale EP, 10 juni 2015) werden uitgebracht, terwijl het nummer "Service Of Owls" in 2017 op het compilatie album "The Fifteenth Dream Of Dr Sardonicus" van Fruits de Mer Records verscheen.
Op 12 mei 2018 werd het album "Dark Weave" in een beperkte oplage van 300 stuks op groen vinyl uitgebracht door Friends Of The Fish Records en tevens verscheen het op CD en als digitale download.
Het collectief, dat op dit album speelt bestaat uit: Mark McDowell - zang, sologitaar, keyboards en percussie, Jim Dyke - basgitaar, David Gould - bouzouki, dilruba, stick en dulcimer, Pete Westaway - synthesizer, John Hymas - strijkers en Hannah Moriah - zang.
Op 3 april 2020 brengt de band het album "Breakthrough", dat 9 nummers bevat, via Friends Of The Fish, het sublabel van Fruits De Mer Records, als CD, als LP in een beperkte oplage en als digitale download uit.

Kant A van de plaat, waarop 4 nummers staan, begint met "People Like Us" en hierin speelt de band een fantastische licht psychedelische song in een gemiddeld tempo, die invloeden van folk heeft en een orkestrale begeleiding lijkt te bevatten en deze wordt gevolgd door "Wedlocked", een mooie, vrij rustige, pop song, die zeer aangenaam klinkt.
Daarna volgen "Give The Gods", een geweldige pop song met invloeden van psychedelische muziek, folk en singer/songwriter, die in en gemiddeld tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en het titel nummer "Breakthrough", een verrukkelijk instrumentaal psychedelische folk nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en ruimtelijke invloeden heeft.
Het eerste nummer van kant B heet "Starstreamer" en ook hierin laat Mark McDowell And Friends me genieten van een instrumentaal psychedelisch nummer, dat Oosterse en spacerock invloeden heeft, waarna "Sit 13" volgt en ik een geweldige pop song song voorgeschoteld krijg, die lichte spacerock invloeden heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
In "First Light" zet de band me een prachtige pop song in een gemiddeld tempo voor, in "De Facto (Ode To Arthur Lee)" speelt de band een uitstekende pop song voor, waarin de zang en muziek me tot halverwege enigszins doen denken aan die van Ralph McTell, maar vanaf dan wordt de muziek in een terugkerend hypnotiserend ritme gespeeld en brengt de band me in hogere sferen en in "Wedding Song" krijg ik weer een lekker in het gehoor klinkende folkpop song te horen, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft.

Mark McDowell And Friends heeft me met "Breakthrough" van begin tot eind in de ban van hun heerlijke muziek gehouden, die geweldige psychedelische nummers, folk en pop bevat en ik kan dit meesterwerk dan ook zeer aanraden aan hen, die van deze muzieksoorten houden, oftewel verplichte kost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten