zondag 9 mei 2021

Review: The Daleks - Exterminate: 40 Years Too Late! (Damaged Goods Records, 2021) (Punk)

The Daleks uit Croydon, Engeland werd in de zomer van 1977 opgericht door sologitarist Eddie Turtle en zanger Nicky Fitzgerald, maar het zou tot 1979 duren voor de band compleet was en deze bestond verder uit: Woodie Taylor – drums en Mark Adams - basgitaar, maar al snel werd Nicky vervangen door Gaz Kilner – zang en Mark door Dean Richards – basgitaar.
Tevens speelden Roland Skilton – basgitaar (5 nummers op de LP) en Les Hill - sologitaar (3 nummers op de LP) mee.
The Daleks bestond tot 1980, waarna de leden zich in 1981 opsplitsten en er 2 nieuwe bands ontstonden: Via Vess (die slechts 4 maanden bestond) (Eddie Turtle – zang en sologitaar, Woodie Taylor – drums en Tony Day - basgitaar) en Stricktly Rockers (deze band hield het 18 maanden vol) (Gaz Kilner – zang, Ian Rocker - sologitaar en Steve Rocker - drums).
Damaged Goods Records bracht 14 mei 2021 de LP "Exterminate: 40 Years Too Late!" van The Daleks en hun aanverwante bands uit in een beperkte oplage van 500 stuks op zilverkleurig vinyl en deze bevat 15 nummers, waarvan er 11 van The Daleks zijn.

Het album begint met het op single verschenen "Rejected", waarin The Daleks een heerlijke swingende uptempo punkrock song ten gehore brengt, die het geluid van eind jaren 70 punk bands goed weergeeft (luister naar dit nummer via de youtubelink onder de recensie) en dit wordt gevolgd door "Man Of The World", eveneens een lekker in het gehoor klinkende punk song met een aanstekelijk dansbaar ritme en subtiele tempowisseling, "This Life Of John Peel (Intro)", een aankondiging van de single "This Life", een schitterende uptempo song met een aanstekelijk dansbaar ritme met hoog meezing gehalte en "This Life Of John Peel (Outro)", de afkondiging van de single.
Daarna volgen "Peer Of Realm", een korte heftige punkrock song, waarbij de geluidskwaliteit nogal te wensen over laat en de muziek invloeden van die van The Sex Pistols heeft, "Daleks", eveneens een korte heftige uptempo rock song met invloeden van The Sex Pistols en "Suicide", een ‌swingende uptempo song, die aanzet tot dansen.
In de demo uit 1979 van "Rejected" zet The Daleks me een soortgelijke uptempo song voor, die een aanstekelijk ritme heeft, in "Stand By Me" van Strictly Rockers krijg ik een uptempo punk song te horen, die een dansbaar ritme heeft, waarbij stil zitten geen optie is en in "Tiny Town" schotelt The Daleks me een mooie poprock song in een gemiddeld tempo voor.
Dan volgen "One Small Mind", een fantastische swingende uptempo song, die invloeden van de muziek van The Clash heeft en een vrolijk ritme bevat, Strictly Rockers met "I Got You", een geweldige uptempo song met een aanstekelijk dansbaar ritme en "You Wouldn't Know" van ViaVess, een heerlijke uptempo song met een zeer dansbaar ritme.
Vervolgens hoor ik ViaVess met "Transfixion", een uitstekende song met subtiele tempowisselingen, die in iets boven gemiddeld tempo wordt gespeeld en "(I'm Not In Love With The) Rude Girl" (ViaVess), een vrolijk klinkende poppunk song, die ook nu weer aanzet tot dansen.
Verder volgen Eddie Turtle met "I'm A Runt", een korte swingende punk song van 1 minuut, waarbij hij zichzelf alleen met gitaar begeleidt en Strictly Rockers met "Miss You", een vrij rustige pop song met een terugkerend ritme.

"Exterminate: 40 Years Too Late!" van The Daleks is een schitterend tijdsdocument, waar ik met volle teugen van genoten heb en waarmee de band me tijdelijk terug voerde naar eind jaren 70, begin 80 en ik kan iedere liefhebber van punkrock deze schijf dan ook sterk aanraden. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten