maandag 24 mei 2021

Review: Mansur - Minotaurus (Denovali Records, 2021) (Avant Garde / Oosters)

Mansur is het nieuwe project van Jason Köhnen (ex-The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, ex-The Mount Fuji Doomjazz Corporation) - kalimba, altviool, cello, ney (bamboe fluit), erhu, zhonghu, jinhu, kemenche, dilruba, bansuri, rammerdam, dubbele bas en diverse percussie instrumenten, waaronder: cajon, castagnetten, krotal en verscheidene organische shakers en drums, die samen met Dimitry El Demerdashi (ex-Phurpa) - oud, Martina Hórvath - zang en Gadjo Dilo Vendigo - duduk de band vormt.
Op 10 juli 2020 verscheen de band's debuut EP "Temple", waarop 5 nummers staan en deze werd via Denovali Records als CD, LP en als digitale download uitgebracht en op 11 december 2020 kwam hun debuut album "Karma" via Denovali Records als LP, als CD en als digitale download uit, getiteld "Karma", waarop 10 nummers staan.
De opvolger van "Karma" heet "Minotaurus", dat 6 nummers bevat en op 28 mei 2021 via Denovali Records als LP, als CD en als dd verschijnt.

Het album begint met "Pasiphae", waarin Mansur een geweldig zwaar Oosters stuk muziek, dat in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en gevolgd wordt door "Minos", een schitterend Oosters klinkend nummer met een vrij rustig tempo, dat een terugkerend ritme heeft.
Daarna volgen "Daedalus", een uitstekend zwaar avant garde nummer ten gehore brengt, dat in een rustig tempo wordt gespeeld en Oosterse invloeden bevat en "Theseus", een verrukkelijk Oosters nummer met een terugkerend ritme, dat rust uitstraalt.
Verder speelt Mansur in "Ariadne", een trage mix van avant garde en industriële muziek met een terugkerend ritme en invloeden van bands als Coil en "Aegeus", een fantastisch avant garde nummer met een terugkerend licht hypnotiserend ritme, dat in een rustig tempo gespeeld wordt en enigszins duister over komt.

"Minotaurus" van Mansur is een heerlijke plaat om te beluisteren, die vol zware nummers staat, die invloeden van Oosterse muziek, avant garde en industriële muziek bevat en ik kan liefhebbers van deze genres dan ook aanraden om eens naar deze schijf te gaan luisteren, om misschien wel tot dezelfde conclusie te komen als ik.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten